• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jogosítvánnyal rendelkező medikusok teszteléshez

Lapszemle 2020.10.30 Forrás: Telex
Jogosítvánnyal rendelkező medikusok teszteléshez

A fogorvosi kar dékánjának levele alapján az egyetemistákat nem megkérik, hanem kijelölik a feladatra.

Jogosítvánnyal és legalább 2 éves autóvezetői gyakorlattal rendelkező orvostanhallgatókat keresnek az orvosi egyetemeken, hogy ők segítsenek be a mentőszolgálatnak a koronavírus tesztek elvégzésében, írja a Telex.

Az eszkalálódó járványügyi helyzet kapcsán az Operatív Törzs kéréssel fordult Egyetemünkhöz, melyben ötöd-és hatodéves orvostanhallgatók, valamint negyed-és ötödéves fogorvoshallgatók biztosítását kérik lakossági tesztelés végrehajtására - írja a Telex birtokába került levélben Gerber Gábor, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánja. Mint beszámoltunk róla: a mentőszolgálat segítségre szorul a koronavírus-tesztek elvégzéséhez, az elmúlt napokban ugyanis jelentősen megnőtt a mintavételi megrendelések száma. Napokon belül ezért még 200 új mintavételi egységet állítanak be országszerte, nyilatkozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr vezetője a közmédiának. 

A fogorvosi kar dékánjának levele alapján az egyetemistákat nem megkérik, hanem kijelölik a feladatra. Olyan hallgatókat keresnek, akiknek van jogosítványa és legalább kétéves vezetői gyakorlattal rendelkeznek. A karnak 40 negyed- és ötödéves hallgatót kell kiállítania a feladatra. A dékán azt kéri, jelentkezzenek, akik megfelelnek ezeknek a feltételeknek. 

A levélből kiderül az is, hogy az autókat, járműveket az Országos Rendőr-főkapitányság adja, a mintavételhez szükséges felkészítést az Országos Mentőszolgálat koordinálja. 

A hallgatók egy része arra is számíthat, hogy vidékre rendelik ki. Legalábbis erre utal a dékáni levélnek az a mondata, hogy "a feladatba bevont hallgatók részére térítésmentesen biztosításra kerül a szállás és az étkezés."

A szintén a Telex birtokába került, Semmelweis Egyetemen kiadott rektori utasításból az derül ki, hogy az egyetem karainak összesen 160 hallgatót kell kijelölniük: 120 orvos hallgatót (60 ötödéves, 60 hatodéves), valamint 40 fogorvos hallgatót (20 negyedéves, 20 ötödéves). A kirendelt hallgatók eljuttatását a mentőszervezetekhez az Operatív Törzs szervezi és hajtja végre.

Az Index cikkében egy végzős orvostanhallgató arról ír, hogy "az egésznek van egy katonai behívó jellege, ugyanis nem tudjuk, hogy hova, mikor, mennyi időre küldenének bennünket. Úgy érzem, talán az érintetteket beavathatták volna, hogy mi készül, mert nem elvárható, hogy anonim parancsokat teljesítsünk".

 

Legolvasottabb cikkeink