• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jogosítvány-ügy: eltérő tapasztalatok

Lapszemle Forrás: Népszava - Hír TV

Továbbra sem olcsó mulatság a jogosítvány meghosszabbítása.

Szakmai egyeztetést kezdeményez a jogosítvánnyal kapcsolatos egészségügyi alkalmassági előírások megváltozatására a Magyar Orvosi Kamara (MOK) - adta hírül több napilap. A Napi Gazdaság Éger István elnök szavait idézve arról tudósít, hogy az orvosok túl szigorúnak tartják az immár fél éve életbe lépett szabályokat. Az elnök szerint az utóbbi néhány hónap világossá tette, hogy szerencsétlen módon nyúltak bele a jogalkotók egy évtizedek óta jól működő rendszerbe: amellett, hogy a betegek többsége többet fizet, a krónikus betegségben szenvedők közül sokan még többet is várakoznak az orvosi igazolásért.

(A csornai kórház főorvosa szerint a háziorvosok ismerik saját betegeik egészségügyi állapotát, anélkül gyógyszert sem írhatnának fel nekik. Ezért felesleges elküldeni a jogosítvány megújításakor a krónikus betegeket szakorvosi vizsgálatra - árnyalja a kpet a Hír TV. A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a szakorvosi vélemény beszerzése a krónikus betegeknek akár több hónapig is eltarthat a várólisták hosszúsága miatt. A tapasztalat azt mutatja, hogy mindenki az utolsó pillanatban keresi fel háziorvosát, bízva abban, hogy egészségügyi igazolását a régi módon, azonnal meg tudja szerezni. A szabályok mellett a költség is változott. A korábbi 5000 helyett a 40 évesnél fiatalabbaknak 6800 forintot kell fizetniük a háziorvosi igazolásért, arról azonban nincs konkrét előírás, hogy a szakorvosok mekkora összeget számoljanak fel. Akadnak rendelők, ahol a háziorvosi tarifát tartják irányadónak, de elképzelhető ennél magasabb költség is. A legrosszabb esetben akár 30 ezer forintnál is többe kerülhet a jogosítvány meghosszabbítása - adta hírül a csatorna híradója.)

- Itt csupán arról van szó, hogy egyesek nem ismerik pontosan az érvényes szabályokat, ekképpen helytelenül értelmezik - mondta dr. Balogh Sándor, a Háziorvosok Országos Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak. - A változtatásokat uniós elvárások tették szükségessé, és különben is a módosított jogszabály már fél éve hatályos, így csak kevéssé érthető, mi indokolja most a szakmai egyeztetéseket.

Hogy a betegek költségei némileg emelkednek, eddig is tudható volt, ami viszont a súlyos betegek várakozásáról mondottakat illeti, azt a tapasztalatok nemigen támasztják alá - foglalta össze véleményét az elnök. Majd hozzátette: „A jogszabály egyetlen komoly problémája, hogy a jogszabályba emelt szakmai meghatározások némileg pontatlanok, viszont félő, ha a jogalkotók megint belenyúlnak, csak zavarosabbá válnak a leírtak". Dr. Balogh Sándor emellett megjegyezte, hogy például a folyamatosan gyógyszerszedésre kényszerülő cukor- vagy szívbetegeknek rendszeresen látogatniuk kell a szakorvosukat, és ráadásul a leletek egyben igazolásai is a látogatásoknak.