• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jöhet a ''nem vizitdíj''?

Lapszemle Forrás: Ténytár.blog.hu

Ha a „zemberek" valamit akarnak, akkor a „zemberek" kormánya azt teljesíti: a „zemberek" fizethetnek.

Valami készül az egészségügyben: bár a Fidesz a 2008-as szociális népszavazással elutasította a vizitdíjat, ám ez nem oldotta meg az egészségügy problémáit. A kórházak eladósodottak, az orvosok elvándorolnak, a szolgáltatás minőségét pedig jócskán lehetne javítani. A rendszer fenntartható működéséhez muszáj lesz reformokat bevezetni a szektorban, ezt már a kormányzaton belül is egyre többet hangoztatják - írja a Ténytár.blog.hu szerzője.

Jelenleg a kormányközeli sajtó szivárogtatásaiból úgy tűnik, bevezetésre kerül egy "nem-vizitdíj", amely a minőségibb ellátásért és a szabad orvosválasztásért kötelezné fizetésre az extra költséget vállaló betegeket. Ez a részleges térítési díj azonban nem oldaná meg a nagy többség problémáját, az alacsony színvonalú, hálapénzzel fenntartott egészségügy problematikáját. A probléma kezelése során a kormánypártok ugyanazzal a csapdahelyzettel kerülnek szembe, mint a tandíjnál. A megoldást - vagyis az egészségügy egyes szolgáltatásainak fizetőssé tételét - nem szívesen alkalmaznák, ám politikailag nem vállalható, hiszen a vizitdíj ellen pont ők harcoltak a leghangosabban.

Mi hát a megoldás? Bevezetni a „nem-vizitdíjat". Ez a megoldás már a sajtón keresztüli „megdolgozásból" körvonalazódik. A kormányhoz közeli sajtóorgánumok ugyanis jelzik a „zemberek" igényét arra, hogy fizessenek a minőségibb ellátásért és a szabad orvosválasztásért. S ha a „zemberek" valamit akarnak, akkor a „zemberek" kormánya azt teljesíti: a „zemberek" fizethetnek .

Természetesen nem vizitdíjat, hanem annál valószínűleg többet: ugyanis ha a nekik területileg vagy egyéb módon járó ellátásnál jobbat akarnak, akkor a mai szabályozásból is levezethetően valószínűleg egy részleges térítési díjat vezethetnek be. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a neki járó alapellátásnál valamivel jobbat akar – mert mondjuk, a kijelölt betegút nem egy életbiztosítás – akkor elég mélyen a zsebébe nyúlhat. Egy részleges térítés ugyanis nem napi ezer forint, hanem egy komolyabb kezelésnél alaphangon több tízezres, de akár százezres vagy milliós tétel is lehet. Így nem lesz vizitdíj, de ha valaki jó ellátást akar, akkor az annál sokkal többet kell fizetnie. S utána még jön a paraszolvencia, hiszen a kormányzat kommunikációjából egyelőre nem látszik, hogy ezt a helyzetet hogyan kezelnék.

Alternatív javaslatok is léteznek: egy koncepció szerint negyedévente maximum ötször lenne ingyenes a betegellátás, a további kezelésekért, vizitekért fizetnie kellene a betegeknek. Bár a vizitdíj bevezetésekor az azt elutasító háziorvosoktól volt tele a sajtó, most az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) azt hangoztatja: negyedévente maximum ötször legyen ingyenes a betegellátás, egyébként fizetésre köteleznék a pácienseket. Bevezetnék a háziorvosok napi maximális „betegellátási kvótáját" is, ezáltal maximum napi 50 beteget láthatna el egy háziorvos a most általános 70-80 helyett. Részketek a teljes írásban.