• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jól spórolnak a rektorok

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A húszmilliárd forintos elvonás ellenére mindössze 400 millió forinttal nőtt az időarányos tartozás a felsőoktatási intézményeknél.

Az egyetemeket és a rektorokat mostanában bírálni szokás kormányzati körökben, a költségvetési felügyelők más hangnemben fogalmaznak. A Népszabadság birtokába került, az egyetemekhez, főiskolákhoz kirendelt költségvetési felügyelők 2012 novemberében készítette jelentésben az egyetemeket jobbára méltatják a felügyelők. A vizsgálat kitér arra, hogy „a tartozásállomány-változás az intézmények költségvetési támogatásának egyidejű csökkenése mellett valósult meg". Kiderül: a költségvetési felügyelői jelenlét kezdete óta, 2010-ről 2012-re a felügyelt 20 felsőoktatási intézményben „átlagosan 10,4 százalékkal csökkent a támogatás volumene. Ez abszolút összegben közel 20 milliárd forint". Ennek ellenére a tavalyi összesített tartozásállomány 12 960 millió forintról csak 13 348 millió forintra nőtt – ismerteti a lap.

A Debreceni Egyetem gazdálkodásáról azt írják, hogy az egyelőre stabil. Hogy milyen súlyos gondokat okoz a forráskivonás, arról a következő mondatok árulkodnak: „A zárolás eredményeként december 22-től január 6-ig az épületek zárva, illetve ügyeleti rendszerrel lesznek nyitva. A dolgozók kényszerszabadságra mennek. (...) A november havi bérfizetés a központi egységnél gondot okozott, de átcsoportosítással megoldottá vált." Nehéz helyzetben van a Szegedi Tudományegyetem, ahol a főfelügyelő szerint, a nagy összegű lejárt tartozások miatt fennáll annak a veszélye, „hogy a közszolgáltatók a számlatartozások miatt szüneteltetik a szolgáltatásaikat". A felsőoktatást sújtó kormányzati intézkedések megroggyantották a Semmelweis Egyetemet. A nagy múltú intézmény „likviditási helyzete az elmúlt időszakban számottevően romlott". Nehéz helyzetben van a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem - szemezget a megállapításokból a lap.

Legolvasottabb cikkeink