• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jól van a formalint ivott soproni nő

Lapszemle Forrás: Kisalföld

A soproni kórház vezetése mindenre kiterjedő belső vizsgálatot indított.

Helyreállt az állapota annak a soproni asszonynak, akinek még 2010 novemberében béltisztító folyadék helyett formalint adott egy nővér a kórházban. A volt egészségügyi dolgozó büntetőpere még folyamatban van – írja a Kisalföld Napilap cikkek nyomán a kisalfold.hu portálja.

Mosolyogva fogadja látogatóit az időközben lányához Sopronkőhidára költözött Várnagy Mihályné nyugdíjas, akit életveszélyes állapotban szállítottak 2010 novemberében a soproni kórházból Budapestre.

Szörnyű szakmai tévedés miatt forgott veszélyben az élete: műtétjét megelőzően szájon át adható béltisztító folyadék helyett hígított formalint kapott a hajnali órákban, amitől iszonyatos fájdalmai lettek, hisz az erős fertőtlenítő- és konzerválószer felmarta a nyelőcsövét, a gyomrát, valamint a bélrendszerét. Az asszony lányát hívta, s szólt a nővérnek is, aki csak annyit válaszolt: mert azt kortyokban kellett volna meginni. Csak délelőtt derült fény a folyadékcserére. Az asszony végül Budapestre, a toxikológiai intézetbe került.

Órák múltak el, és senki nem törődött édesanyámmal, aki egyre rosszabbul érezte magát. Végül délelőtt 11-kor jött az orvosa, közölte, az ő műtétje következik, s a doktor ekkor szerzett tudomást az állapotáról. Ekkor derült ki, hogy milyen súlyos tévedés történt az előkészületek során.

Azonnal konzultáltak a budapesti szakértővel, s vizsgálatokat végeztek édesanyámon, nem marta-e ki a gyomrát és a beleit a formalin. Szerencséje volt, ám ezt követően haladéktalanul Budapestre, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai intézetébe szállították – idézte fel az eseményeket az asszony lánya.

– Injekciók, gyógyszerek és oxigénpalackok segítségével stabilizálták az állapotomat a budapesti toxikológiai intézetben, ahol mind a mai napig infúziót kapok. Most már valamivel jobban érzem magam, viszont semmiféle étek nem marad meg a gyomromban – mondta Várnagy Mihályé, hozzátéve azt is, pénteken lesz gyomortükrözése. Mint elmondta, az eddigiek alapján úgy tűnik, hétfőn szállítják vissza a soproni kórházba, ahol az elmaradt műtétjére is előbb-utóbb sort kerítenek.

A kórház belső vizsgálatot indított. Végtelenül sajnáljuk a történteket – nyilatkozta dr. Korányi László, a kórház orvos igazgatója. A béltisztító és a formalin abban hasonlít egymáshoz, hogy mindkettő átlátszó folyadék, ám míg az előbbinek nincs illata, addig a formalinnak jellegzetesen csípős a szaga. Ezért esetünkben feltételezhető, hogy emberi mulasztásról lehet szó. A kórház vezetése mindenre kiterjedő belső vizsgálatot indított el, amely jelenleg is tart – húzta alá a kórház orvos igazgatója, hozzátéve azt is, ha a procedúra lezárul, nem lesz akadálya a részletes tájékoztatásnak, természetesen az érintett család hozzájárulásával.