• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jól van a szegedi Parkinson-műtéten túlesett beteg

Lapszemle 2020.04.24 Forrás: delmagyar.hu
Jól van a szegedi Parkinson-műtéten túlesett beteg

A januárban megműtött férfi kiválóan van, gyógyszereit nagymértékben tudták csökkenteni, mindemellett pedig teljes mértékben önellátó.

Nyolcszáz beteget kezelnek évente Parkinson-kórral Szegeden. Világszerte ez a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség, mely gyógyíthatatlan, azonban jól kezelhető. Idén újabb mérföldkőhöz ért az orvostudomány a betegség műtéttel történő kezelésében, a világon ötödikként Szegeden végezték el a beavatkozást - írta a délmagyar.hu.

A Parkinson-kórt gyógyszerekkel és műtétekkel is kezelik. Idén viszont újabb szintre lépett a Parkinson-kór előrehaladott stádiumának kezelése a világban, miután január 16-tól lehetővé vált egy új típusú mélyagyi stimulációs eszköz beépítése. Először Angliában, majd Németországban, Svájcban, Hollandiában, és ötödikként hazánkban, Szegeden végezték el január 22-én a beavatkozást az idegsebészeti klinika hibrid műtőkomplexumában, ahol a Délmagyarország is jelen lehetett.

Klivényi Pétertől, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának igazgatójától megtudtuk, évente körülbelül nyolcszáz Parkinson-kóros beteget kezelnek. A szegedi páciensek mellett a Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyéből érkezőket is ellátják.

Klivényi Péter beszámolójából kiderült, az új eszköz a szívpacemakerhez hasonlóan csökkenti a beteg panaszát, az agy bizonyos területét elektródákkal ingerli. – Az eszköz az elektromos jelek tárolására is képes, amit az orvosok bármikor elérhetnek. Ezek a jelek folyamatosan változnak, például ha eszünk, mozgunk, de az időjárás is befolyásolja, tehát az agy elektromos aktivitása mindentől függ. A jelekből meg tudjuk állapítani, hogy a betegnek szüksége van-e még gyógyszeres terápiára, vagy épp a stimulációs paramétereken kell-e nála változtatni – magyarázta.

Kérdésünkre elmondta, a januárban megműtött férfi kiválóan van, gyógyszereit nagymértékben tudták csökkenteni, mindemellett pedig teljes mértékben önellátó. – A valós idejű adatgyűjtés jelenleg is folyik, hatvannapos ciklusokban. Az adatok feldolgozására bekapcsolódtunk egy nemzetközi konzorcium munkájába, amelynek a tagjai azon országok közül kerültek ki, ahol az elsők között ültettek be ilyen eszközt – jegyezte meg. Azóta már egy újabb betegen is elvégezték az újfajta beavatkozást, ő is jól van, jelentősen javult az életminősége. A járványhelyzet miatt a műtéteket el kellett halasztani, de a jövőben egyre több páciensen végzik majd el az eszköz beültetését, mely mérföldkőnek számít a Parkinson-kór kezelésében.

Legolvasottabb cikkeink