• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jólesik a klíma. De egészséges-e?

Lapszemle Forrás: szon.hu

A klímával elkerülhetjük a depressziót, az allergiát, ha okosan használjuk.

A nyári hőséget gyakran csak klímával tudjuk elviselni a lakásban, a munkahelyünkön vagy az autóban. Valóban kellemes egy hűs lakásban álomra hajtani a fejünket, vagy izzadás nélkül végigdolgozni a munkanapot, nem beszélve a dugóban araszolásról. Azonban amennyire hasznos, annyira ártalmas is lehet a használata. A nyári forróságban vágyunk a hidegre, bármilyen mennyiségben, de mielőtt bekapcsoljuk, érdemes mérlegelnünk, hogy valóban jót tesz-e a szervezetünknek – olvasható a szon.hu portálján.

A hőség okozta leggyakoribb tünetek közé tartozik a fáradtság, kimerültség, koncentráció hiánya, amely vezetés vagy fizikai munkavégzés közben különösen veszélyes. Hőségben kevésbé bírjuk a terhelést, a meleg okozta alvási problémák kialvatlansághoz, stresszhez vezethetnek, amely kihat a munkánkra, társas kapcsolatainkra.

A kánikula fokozhatja a depressziós tüneteket, a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők körében pedig hirtelen rosszullétekhez vezethet. A klíma használata mellett csökkenthetjük, elkerülhetjük a fenti tünetek előfordulását, valamint használata jótékony hatással lehet az allergiásokra is, ugyanis mivel napközben egyáltalán nem vagy kevesebbet szellőztetünk, így nem jutnak be az allergiás tüneteket okozó pollenek – mondta dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa, aki hozzátette azt is, a klímahasználat légzési panaszokat idézhet elő, és fülfájást is okozhat. Ha gyakran használjuk, a hűtött helyiség levegője szárazzá válik – kiszáradhat a szem, valamint az orr és torok nyálkahártyája is.

A túlságosan hidegre állított berendezés miatt könnyen megfázhatunk, főleg akkor, ha nagy a különbség a kinti és benti hőmérséklet között. Nem megfelelő beállítása komoly stresszhatásnak teszi ki a szervezetünket: a meleg levegő után a hőelvezetést végző kitágult erek azonnal összehúzódnak a hidegben, ezáltal romlik a vérkeringés, emellett ízületi panaszokat is okozhat. A nem megfelelően tisztított, karbantartott klímaberendezés komolyabb betegségeket, fertőzéseket, influenzaszerű megbetegedéseket is okozhat.