A párizsik után a kenyereknél is rendet csinálnak: ehetőbb, tartalmasabb pékárukat kapunk.
Július közepén lépett életbe a virslirendelet, amely a jövőben magasabb hústartalmat ír elő egy rakás terméknél. A hústermékek után a kenyereknél és pékáruknál is jön az új szabályozás, amely átírja a Magyar Élelmiszerkönyv kenyér- és pékáru fejezetét. Ennek eredményeként a korábbinál tartalmasabb, jobb termékek jutnak majd el a polcokra – írja a Napi.hu portál.
Várhatóan 2016. október második felében léphet hatályba az új szabályozás. Innentől számított 6 hónapon belül kell jönniük a megújított termékeknek.
Az előírás célja a rossz, gyenge minőségű élelmiszerek visszaszorítása. Továbbá garantálja, hogy az előírásokat betartva és megfelelő szakértelemmel elkészítve, jó minőségű termékek készülhessenek. A szabályozás felsorolja a védett elnevezésű termékeket, többek között a mákos kalácsot, császárzsemlét, fonott kalácsot, óriás kiflit, a rongyos kifli, a leveles pogácsát. A Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő megnevezések kizárólag akkor használhatók, amennyiben a termékek megfelelnek az ott rögzített követelményeknek.
A célegyenesben lévő rendelet a kenyérszabályokat írja át, azonban a sótartalomra csökkentésére vonatkozó előírásokat csak később kell majd kötelezően alkalmazni.
A só csökkentésére vonatkozó szabályok 2016-ban nem lépnek életbe, a kenyérgyártók azonban önkéntesen csökkenthetik a sótartalmat 2018. január előtt.