• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jót tesz testnek, és léleknek

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság Online

A kutya és a ló más módon is hasznára és segítségére lehet az embernek, mint az általában szokásos.

A pszichológusok szerint az állatterápia igen hasznos, már az is pluszt jelent, hogy kiszabadulhatnak a gyerkőcök a négy fal közül, mindehhez hozzájárul az állattal való bánásmód, ami a felelősségérzetet, szabálytudatot erősíti. A lovas módszer esetében többletet jelent az a mozgás, amit az állat hátára ülve tapasztalnak. Számos probléma orvoslására alkalmas a lovasterápia a mozgáskoordinációs problémáktól a fogyatékosságokig – írja a Tolnai Népújság – online.

A terápiás lovagoltatást, mint kezelési módot már az ókori görögök is alkalmazták a fogyatékosságokkal rendelkező személyek rehabilitálására. A századforduló idejében Angliában felismerték, hogy a fogyatékosok lovagoltatása a terápiás kezelések igen eredményes formája. Az Egyesült Államokban a lovasterápia a szabadidő kellemes eltöltésének egyik formájaként, a nevelés egyik motiváló eszközeként alakult ki az 1960-as években, s az utóbbi időben mind német, mind angol nyelvterületen egyre nagyobb tudományos hátteret kapott. Vitathatatlan előnyei ellenére a lovasterápia hazánkban nem terjedt el, országos szövetsége csupán 13 éves.

A ló mellett a kutya a legnépszerűbb terápiás állat. A kutyaterápia módszerét B. Levinson amerikai pszichológus dolgozta ki még az 1960-as években. A pszichológus egy viselkedési zavarokkal küzdő kisfiút kezelt, akit hónapokig nem tudott szóra bírni. Egy alkalommal a kutyája is jelen volt a foglalkozáson, s az állathoz elkezdett beszélni az addig szótlan fiú. Levinson később speciálisan kiképzett kutyákat vont be pszichoterápiás foglalkozásokba – idézi fel a lap, hozzátéve azt is, hogy azóta számos vizsgálat igazolta, hogy ez a terápia hatékonyan segíti a betegek lelki és testi felépülését. A vizsgálatok tanúsága szerint például a kutya aktív jelenléte fokozhatja a mozgásterápia hatékonyságát, és segíthet a tanulási problémák leküzdésében.
Elvileg bármelyik állat alkalmas lehet terápiás célra, azonban néhány kritériumnak meg kell felelnie. Fontos, hogy ne legyen agresszív, szeresse a törődést, legyen egészséges, gazdája tudja kontroll alatt tartani. A kutya az egyik legelterjedtebb terápiás állat, mivel szociálisan érzékeny, jól alkalmazkodik, és nagyon fejlett a nem verbális kommunikációja.

A ló pszichológiai problémák kezelésére alkalmas, elsősorban kommunikációs, magatartási és tanulási zavarok gyógyításánál. A madarak közül főként a nagyméretű papagájok használata terjedt el, de gerléket és kisebb énekes madarakat is alkalmaznak – sorolja a lap, amely megírja azt is, hogy macskát, nyulat, tengerimalacot, delfint, lámát, illetve halat is használnak – utóbbit a stressz és szorongás oldására.

A mórágyi Lovardában terápiás- és gyógylovagoltatást, fejlesztő foglalkozásokat is tartanak. Pappné Dobos Ildikó programszervező elmondta, a fejlesztő foglalkozások egy része a gyógylovaglás, de alkalmas a lovaglás az iskola-előkésztésre, beszédindításra és az ügyesség fejlesztésére is. Mindezt gyógypedagógusok, gyógytornászok bevonásával végezzük, akik a lovas szakértelmet adják hozzá, hiszen a gyógylovaglásra is ki kell képezni egy nagyon nyugodt lovat – tette hozzá Pappné Dobos Ildikó.