• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jövőre más íze lesz a kenyérnek

Lapszemle Forrás: vg.hu

Jövő nyártól lép életbe az Élelmiszerkönyv kenyerekről szóló szigorúbb előírása. A kenyérre szükség van az egészséges táplálkozáshoz.

A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozása szigorúbb és sokkal pontosabb lesz a kenyerek esetében. A Földművelésügyi Minisztérium célja ezzel az, hogy az így elkészített kenyerek és pékáruk magas minőségi követelményeknek feleljenek meg és jobban igazodjon az előírás a piachoz. Így nemcsak a már szabályozott termékkörök összetételét és az arányokat, például a rozskenyér minimális rozstartalmát pontosítja a leírás, hanem jelentősen bővül is: a Graham-kenyér, a teljes kiőrlésű kenyér, a tönkölybúzakenyér, a kukoricás kenyér, a búzakenyér, a rozsos kenyér és a rozskenyér elkészítési módjával - írja a vg.hu.

A rozsos kenyérbe például ezentúl 15 helyett, legalább 30 százalék, a rozskenyérbe az eddigi 40 helyett, 60 százaléknyi rozs kell hogy legyen és a tönköly, valamint a Graham esetében is szigorodik a rosttartalom. Kevesebb sót használhatnak az összes kenyér gyártásánál és a felhasznált liszt minőségét is pontosan leírják. Ami nem így készül, azt nem lehet kenyérnek nevezni a boltban.

„Azért fontos a kenyér – és ezek közül is a teljes kiőrlésűek – valamint a teljes értékű gabonák a táplálkozásban, mert hozzájárulnak a megfelelő rostbevitelhez, ellátják a szervezetet számos B-vitaminnal, ásványi anyagokkal – magnéziummal-, mindemellett részt vesznek a szervezet megfelelő energia-ellátásában – magyarázza Hartmann Gabriella dietetikus. - A teljes kiőrlésű lisztből készült gabonatermékek kedvezően befolyásolhatják az emésztést, segíthetik az egyenletes vércukorszint biztosítását, jót tesznek a fizikai és szellemi teljesítőképességnek, de még a hangulatnak is. Érdemes tudni, hogy a kenyérben összetett szénhidrátok találhatók, és ez még a sokat szidott fehérkenyérre is igaz. Nem véletlenül mondjuk olyan szépen magyarul, hogy mindennapi kenyerünk."

Manapság valóban túl sok szénhidrátot fogyasztunk, ami nem tesz jót és hízáshoz vezet, de nem a kenyérrel követünk el bűnt a testsúlyunk ellen. Nem véletlen, hogy a táplálkozási piramis alján is a gabonák találhatóak. Ez az, amiből a legtöbbet lehet enni egy kiegyensúlyozott táplálkozás esetén. Az édességeknek, a hozzáadott cukornak, a cukrozott üdítőknek, a süteményeknek kéne mumusnak lenni, nem pedig a kenyérnek. Az is tévedés a szakemberek szerint, hogy divatból, olyanok is gluténmentes termékeket keresnek, akik nem is érzékenyek a gluténre. Ahogy a szénhidrát csökkentett pékárut is inkább csak a diétázóknak és cukorbetegeknek kellene keresniük, de ők is jobban teszik, ha inkább teljes kiőrlésűt választanak és a mennyiségre figyelnek,mint az adalékanyagokat eszik, a szénhidrát csökkentett kenyerekben.

Tudományos kutatások igazolták, hogy a rostban gazdag, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása javítja a vérkoleszterin szintet és csökkentik a szívbetegségek, az agyvérzés, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Persze, az nem mindegy, hogy ennek érdekében milyen kenyeret választunk. A bélrendszernek,az emésztésnek is jobb, a kovászolt technológiával készült, lassan kelesztett kenyér.

„Ne hagyjuk el a kenyeret mindennapi táplálkozásunkból – mondta Hartmann Gabriella. - Különbségek lehetnek azonban a fehér és a teljes kiőrlésű lisztből készült, magokkal dúsított kenyerek között. Érdemes kipróbálni a teljes kiőrlésű pékárukat, és legalább naponta egy alkalommal a teljes kiőrlésű változatot választani. Ezek igaz általában valamelyest drágábbak, de mivel magasabb a rosttartalmuk, jobban laktatnak is, vagyis kevesebb is elég belőlük."