• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Jövőre meglesz a Parkinson- és az Alzheimer-kór ellenszere?

Lapszemle 2018.11.07 Forrás: hvg.hu
Jövőre meglesz a Parkinson- és az Alzheimer-kór ellenszere?

"Mai tudásunk szerint ez az egyedüli anyag, amit az emberiség talált, és amivel a Parkinson-kórt meg lehet állítani".

Dékány Gyula több mint 10 éve kutatja az anyatejben lévő cukrokat, azt, hogy hogyan lehetne őket mesterségesen előállítani. Ezek azért fontosak, mert segítik a csecsemők védekezését a betegségekkel szemben, idősek esetében pedig lassítanák a szellemi képességek romlását - írja a hvg.hu.

Dékány Gyulát fiatalkorában a kémián kívül minden érdekelte, aztán felnőtt korában mégis vegyész lett belőle a Műszaki Egyetemen, majd a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontjában.

...

Dékány Gyula tíz évig dolgozott a Glycomnál. Tavaly új céget alapított. Rájött ugyanis, hogy az anyatej komponenseinek nemcsak a csecsemők táplálkozásában van jelentőségük, hanem a gyengébb immunrendszerű időseknél lassíthatják a szellemi képességük romlását. Erre alapozva indította el a CarboCode nevű vállalkozását.

...

„Amikor a CarboCode-ba az üzlettársaimmal együtt belevágtunk, megint eszembe jutott, hogy a rákellenes immunterápiát folytatnom kellene, de mint üzletember, óvatos voltam, nem akartam elveszíteni azt a sok millió eurót, amit már korábban megszereztünk.” Így jött, hogy megoldást találjon az öregkori elbutulás lassítására vagy megállítására. „Ebből lehet gyógyszer, tápszer és kozmetikum is.” Utóbbi, amely képes lesz a bőrgyulladást csökkenteni, a pattanásokat és a ráncokat megszüntetni, már jövőre a piacra kerül. „Ezeket az anyagokat mindig is szerette volna a kozmetikai ipar, de senki sem tudta megcsinálni.” Az első kilók már készülnek, mégpedig Magyarországon, az Első Vegyi Industria Vállalatnál. Dékány Gyula szerint a gyártás addig maradhat itt, amíg a kapacitás megfelelő. Úgy számol, jó néhány tonna, akár kétszáz is készülhet Magyarországon.

...

Minimum két év, hogy olyan mintát tudjanak gyártani, amely emberi fogyasztásra alkalmas. „Az igazán nagy dolog az lesz, amikor felnőtteknek fogjuk bevezetni, és az olyan betegségeket, mint például a Parkinson-, az Alzheimer-, vagy a Huntington-kór gyógyítani lehet. Korábban amerikai tudósok próbálkoztak már ezzel, glikoszfingolipidet kis mennyiségben tudtak marhaagyból kinyerni, és öt éven keresztül végeztek klinikai vizsgálatokat ezzel az anyaggal Parkinson-kórosokon. Most Dékány Gyula és csapata mindössze egy lépésre van attól, hogy nagy mennyiségben előállítsa, és ne csak élelmiszerbe, hanem gyógyszerbe is beletehesse ezt az anyagot. „Mai tudásunk szerint ez az egyedüli anyag, amit az emberiség talált, és amivel a Parkinson-kórt meg lehet állítani, vagy oly mértékben lassítani, hogy reményt adjon a gyógyulásra.” Azt mondja, a többiek „agyonverik”, de ő kimondja: 2019-ben szeretné üvegben látni ezt az anyagot, olyat, ami alkalmas a klinikai vizsgálatokra.

További részletek a cikkben. 

Legolvasottabb cikkeink