• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jövőre teljes kapacitással működhet a berényi CT

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Egyelőre nem tudják teljes kapacitásban kihasználni a digitalizált részleg egyik legfontosabb berendezését, a CT-t.

Mérföldkő volt az intézmény életében, amikor a radiológiai képalkotó eszközök között a CT is megjelent. Évekkel ezelőtt ugyan volt már ilyen eszköze a kórháznak, csakhogy gyakorlatilag egyetlen percig sem segíthette az orvosok munkáját, mert működtetéséhez nem sikerült megteremteni a finanszírozási hátteret. A kórház tavaly átadott új épülettömbjében kapott helyet a központi diagnosztika, modern radiológiai képalkotó eszközökkel. Dr. Sinkó-Káli Róbert főigazgató a napokban mutatta be az új épületrészt a jászberényi képviselő-testületnek - tudósított a szoljon.hu.

Az intézményben egyelőre nem tudják teljes kapacitásban kihasználni a digitalizált részleg egyik legfontosabb berendezését, a CT-t. A jelenleg érvényes volumenszabályok alapján a berendezést egy héten összesen 30 órán keresztül használhatják. A főigazgató elmondása alapján mindez azt jelenti, hogy lényegében a hétköznapi rendelési időben tudják működtetni a berendezést. A késő délutáni, esti, illetve hétvégi ügyeleti időben erre nincs lehetőség. Ilyenkor nincs más választás, mint hogy szükség esetén a vizsgálatokra továbbra is a szolnoki diagnosztikai központba kell elszállítani a betegeket.

– Egy éve küzdünk azzal, hogy emelni tudjuk a finanszírozás szintjét, amivel sokat javíthatnánk a betegellátás minőségén – tette hozzá Sinkó-­Káli Róbert.

A jászberényi működési idő növeléséhez máshonnan kellene átcsoportosítani anyagiakat, ez pedig rendkívül nehéz feladat. A berényi egészségügyi intézmény azonban idén tavasztól a mintegy 70 ezres lélekszámú nagykátai körzet járóbeteg-ellátását is feladatul kapta. A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház munkatársai természetesen azzal érvelnek a finanszírozásról szóló tárgyalásokon, hogy a megnövekedett feladatokhoz szükséges a volumenkeretek emelése is, ami egyebek mellett az anyagi hátterét is megteremthetné a CT működésének kiterjesztéséhez - írta a lap.

– A sürgősségi ellátáshoz volna talán a legnagyobb szükség a CT-berendezés segítségére – tette hozzá a főigazgató –, ezért is remélem, hogy sikerül növelnünk az erre fordítható keretet. Abban reménykedünk, hogy az év végére lezárulnak a tárgyalások, és 2017 elejétől már hosszabb ideig tudjuk használni ezt a berendezést is.

Legolvasottabb cikkeink