• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Józanodásra ott a vasárnap

Lapszemle Forrás: heol.hu

A középiskolások jelentős része már túl van az első nagy berúgáson. Sőt, a másodikon is.

Nem festenek biztató jövőképet azok az adatok, amelyek a magyar fiatalok nagyivását vizsgálják. A kutatások szerint a 16 éves fiúk 47, a lányok 36%-a fogyasztott legalább egyszer jelentős mennyiségű alkoholt az adatfelvételt megelőző harminc napon belül. Beszédes, hogy 2002-ben ez a szám még csak 12, illetve 10% volt – az az a korábbi értékek brutálisan megemelkedtek – írja a heol.hu portálja.

Megnégyszereződött a nagyivó fiatalok száma az elmúlt tíz évben. (Nagyivásnak azt nevezzük, ha valaki egy alkalommal legalább öt egységnyi alkoholt fogyaszt – egy egységnek minősül egy korsó sör, egy pohár bor vagy egy rövidital.)

Egy friss felmérés szerint a tizenkét éves lányok nagyjából egyharmada, a fiúknak pedig 44 %-a fogyasztott már alkoholt – tizenhét éves korra ez a szám mindkét nemnél 90 %-ra ugrik fel. A kutatás szerint ebben a korban a lányok több mint fele, a fiúk közel háromnegyede volt már legalább kétszer részeg. A fiúk napi és heti fogyasztását tekintve a sör szerepelt az első helyen, ezt követi a bor, a boros kóla és pezsgő, majd harmadik helyen a rövid italok. Lányoknál első helyen a boros kóla, a bor, és a pezsgő áll, ezt követően a rövid italok, majd harmadik helyen a sör.

Erről több középiskolással is sikerült beszélnünk – a mi rögtönzött kutatásunk még elkeserítőbb százalékos arányt mutat, hiszen tízből heten számoltak be legalább egy „filmszakadásos" részegségről. Mint mondták, szinte mindig van mit ünnepelni, legyenaz a félév lezárása, a jelentkezési lap postára adása, vagy éppen egy születésnap, és ha buli van, akkor buli van: nem áll meg senki két pohár bornál, vagy három dobozos sörnél – tette hozzá egyikük. Józanodásra mindig ott van a vasárnap – fogalmazott a diák.

Bár roppant nehéz megmondani, hogy hány alkoholista él ma Magyarországon, több kutatás is úgy becsüli, hogy hazánkban 7-800 ezer alkoholfüggő van. Magyarországon évente körülbelül 30 ezer ember veszíti el az életét alkoholmérgezés, túlzott alkoholfogyasztás, illetve alkoholos befolyásoltságból eredő baleset miatt. Az alkoholfogyasztás leggyakoribb áldozatai a fiatalabbak, italozási szokásaik pedig szoros összefüggésben állnak a családi környezettel: több kutatás bizonyítja, hogy az alkoholisták gyerekeinél a kialakulás kockázata ötször nagyobb, mint a „normális" családokban – jegyzi meg a portál.