• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Július 1-jétől útvesztőben a betegek

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Jövő vasárnaptól teszik közzé, hogy az egyes kórházakban milyen osztályok maradhatnak meg.

Kevesebb mint egy hét maradt az új betegellátási rendszer életbe lépéséig, de a betegek, sőt, az ellátó személyzet nagy része továbbra is teljes bizonytalanságban van. A tisztiorvosi szolgálat által tájékoztatásra kijelölt háziorvosok sem tudják, vasárnaptól hová irányíthatják, utalhatják be a betegeket, ahogy a mentősök sem, hogy hova szállítsák őket. Ráadásul a nyilvánosságra hozott területi ellátási beosztások is súlyos átgondolatlanságokat mutatnak - írja a Népszava.

Az ÁNTSZ honlapjára felkerült területi ellátási kötelezettséget rögzítő listák az állampolgároknak biztosan nem érthetőek, a betegek kórházba jutását "segítő" szakembernek pedig legfeljebb félinformációkat jelentenek. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) közlése szerint csak majd jövő vasárnaptól teszi közzé honlapján, hogy az egyes kórházakban milyen osztályok maradhatnak meg, hány aktív betegellátást végző ággyal.

Ami pedig a területi ellátási kötelezettségeket illeti: csak fokozzák a zavart a már elérhető információk. Az OTH határozatai ugyanis mindössze azt sorolják fel intézményenként, hogy egy-egy betegellátási profilt - például belgyógyászatot vagy szemészetet -, milyen "progresszivitási szinten", s mely településen élők számára végezhet az adott kórház. Arról azonban nem tudni, mit jelentenek ezek a szintek.

Egyetlen héttel az új működési rend indulása előtt még azt sem tudni, honnan szerzi be a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) az adatokat a központi várólisták vezetéséhez, az előjegyzési és beutalási rendszer feltételei ugyanis még egyáltalán nem biztosítottak.

Vidéki és fővárosi háziorvosok szerint - akinek az OTH közlése alapján az új rendszerben tájékoztatni kellene a beteget - máig nem világos, hogy melyik kórházban milyen osztályok, milyen ellátások szűnnek meg, illetve ahol megmaradnak, ott elvégzik-e majd ugyanazokat a beavatkozásokat, amelyeket eddig.
Ők a mai napig semmiféle tájékoztatást nem kaptak arról, hogy a betegeket milyen intézményekbe, milyen panaszokkal lehet beutalni, ott milyen feltételekkel fogadják őket, és hogy kell-e fizetniük ezentúl, ha nem az előírt helyre kerülnek. Aggályosnak tartották azt is, hogy nem készíthették fel pácienseiket arra, hogy a jövőben egy-egy szakterület betegeit távolabbi kórházba kell küldeniük - írja a lap.

Havas: összeomlik az ellátás
Egy héttel az új struktúra indulása előtt még nem tudni, pontosan hány egészségügyi dolgozó munkahelye szűnik meg a rendszer-átalakítással, hiszen a folyamatot lebonyolító GYEMSZI még csak most kezdte el bekérni az adatokat - mondta el Havas Szófia a Nlpszavának. Emlékeztetett: mára egy megyényi orvos hiányzik az országból, felbecsülhetetlen a szakdolgozók túlterheltsége a munkaerőhiány miatt, így a most elbocsátani tervezett dolgozók nélkül konkrétan összeomlik majd a betegellátás.
Ahol pedig még maradna néhány szakember, ott is totális káosz készül vasárnaptól: Somogy megye például a negyedik az ágyszám-csökkentési listán, ez azt jelenti, hogy Siófokon megszűnik a szemészet, Nagyatádon a szülészet- nőgyógyászat, Marcaliban a gyermekosztály, s arról továbbra sem tudni semmit, hol kapják meg ezeket az ellátásokat ezentúl a betegek - sorolta Havas.