• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Június elsejétől kezdődnek az egészségügyi szűrések

Lapszemle 2020.05.27 Forrás: magyarnemzet.hu
Június elsejétől kezdődnek az egészségügyi szűrések

Azokban a térségekben is lehetővé teszik a népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzését, ahol nincs ehhez szükséges infrastruktúra.

Az új típusú koronavírus-járvány mérséklődése lehetővé teszi, hogy a hazánkban bevezetett korlátozó intézkedések részleges feloldása mellett június 1-jétől a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok is újraindulhassanak. A hátrányos helyzetű települések lakóit nyár elejétől szűrőbuszokkal keresik fel, és még az idén megtörténik az intézmény immunkémiai laboratóriumának bővítése.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Magyar Nemzet megkeresésére adott tájékoztatása szerint június első napjaiban útnak indítják azokat az autóbuszokat, amelyek azokban a térségekben is lehetővé teszik a népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzését, ahol nincs ehhez szükséges infrastruktúra, vagy az ott élők csekély számban keresik fel az egészségügyi intézményeket. A programban elsődlegesen a kormányhatározatban nevesített felzárkózó települések érintettek, azonban a szűrőbuszokkal az ország valamennyi hátrányos helyzetű településére szervezhető vizsgálat.

Hozzátették: a lakosság körében nagy az igény arra, hogy egyes szűrővizsgálatokat utazás nélkül, helyben tudjanak igénybe venni. Az NNK hangsúlyozta, hogy idén, tekintettel a járványügyi helyzetre, a szűrésbe vont páciensek számának meghatározásánál a biztonság maximális szem előtt tartása lesz az elsődleges szempont, a jövőben pedig arra törekszenek, hogy ne eseti, ad hoc jellegű programokat bonyolítsanak, hanem következetes szervezéssel, rendszerbe illesztetten valósuljon meg e tevékenység.

A tavalyi tapasztalatokkal kapcsolatos kérdésünkre a népegészségügyi központ közölte: a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel szoros együttműködésben életre hívták a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat programelemet, amellyel minden településen egységesen biztosították az általános állapotfelmérésen, kardiológiai és nőgyógyászati szűrővizsgálaton való részvételt, illetve – az arra jogosultaknak – a vastagbélszűrési egységcsomagot.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink