• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kábítószerként hat egyesekre az UV-fény

Lapszemle Forrás: nol.hu

Sokszor nehezen érti az ember, mi vonzza az emberek tömegeit a hőségben a tűző napra.

Még akkor is, amikor még a leégés veszélyén túl a rádió is állandóan az UV-sugarak rákkeltő hatására figyelmeztet. Az orvosok régóta riogatnak ezzel, és igazuk van: a bőrráknak és különösen annak legveszélyesebb fajtájának, a melanómának (a bőr korai öregedésével egyetemben) a túlzásba vitt napozás, illetve szoláriumozás a legfőbb oka – írja a nol.hu.

Egy amerikai kutatás rámutatott, hogy az emberek napozás iránti imádata nemcsak a napbarnított bőr divatjával függ össze, hanem genetikai örökségünkből adódik. A rendszeres napozásnak hasonló hatása van, mint valami kábítószernek, egész egyszerűen függőségbe kerülhetünk tőle. A Harvard Medical School kutatója, David Fisher és csapata egereken végzett kísérletek eredményeit ismerteti a Cell című, neves amerikai szakfolyóiratban megjelent közleményben.

Ebből kiderül, hogy a heteken keresztül rendszeres UV-sugárzásnak kitett rágcsálók sokkal több endorfint termelnek, mint a sugárzásból nem részesült társaik. Az endorfinról tudjuk, hogy egyfajta testünkben keletkező „boldogsághormon", hiszen csökkenti a fájdalomérzést, és akár eufórikus érzést is képes kiváltani.

David Fisher szerint a kutatás eredményei segíthetnek szabályozni örökletes vágyunk kielégítését, amely ezek szerint tudatos erőfeszítéssel sokkal inkább vezethet eredményre, mintsem a napfényről való lemondás hirtelen elhatározásával. Brit szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek a kísérlet értékelését illetően, mondván, az eredendően éjszakai életet élő egerek óvakodnak a napfénytől, ezért nem biztos, hogy a segítségükkel kapott eredményekből egyszerű következtetéseket lehet levonni az emberekre.

A szerzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, valószínűtlen, hogy az evolúció olyan jellemző vonást fejlesztett volna ki, amely csökkentené a túlélés lehetőségét, inkább az tűnik biztosnak, hogy ennek a tulajdonságnak valami haszna van. Skandináv adatok is arra utalnak, hogy a megnövelt napfény csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozást. Kutatásaink arra is rámutattak, hogy a napfény csökkenti a vérnyomást, ami általánosságban ugyancsak egészségnövelő tényező.