• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kampány: az ápolói bérekkel varázsol a kormány

Lapszemle 2022.01.12 Forrás: Népszava Online
Kampány: az ápolói bérekkel varázsol a kormány

A közzétett kormányzati táblázatban a valódi ápolói valódi keresetek mintegy másfélszeresét tüntették fel.

A kormányzati Facebook-oldalon minap közzé tett plakát szerint a pályán eltöltött időtől függően az ápolók átlagkeresete 2022-ben bruttó 517 ezer és 690 ezer forint közötti. Ez a közlés még az érintetteket is meglepte: a táblázatban ugyanis a valódi keresetük mintegy másfélszeresét tüntették fel - írja a népszava.hu.

A bejegyzéshez néhány nap alatt több ezer reakció érkezett az egészségügyben dolgozóktól, és más szakmákból is. Az utóbbiak azért értetlenkedtek, hogy „ mit sírnak folyton az ápolók ilyen bérek mellett”, az érintettek viszont mérgelődnek: „Hazugság!”; „Honnan vették ezeket a számokat, illetve ha igazak, mikor küldik a különbözetet?”; „Ez az egész csak arra jó, hogy egymásnak ugrasszanak különböző társadalmi csoportokat!”; „Na, az ilyen nettó hazugságok miatt hagytam magam mögött az egészségügyet!” - olvasható a bejegyzések közt.

Ági, aki egy fővárosi nagy centrumkórházban évtizedek óta ápoló, úgy látja: az ő kategóriájában megjelenő 690 ezer forintos átlagkeresetet talán még akkor sem tudná elérni, ha havi 300 óránál is többet dolgozna. Mint mondta, ez, most a covid-idején, fizikai képtelenség. Egyre több és több egy-egy műszakban a munka. A kollégái egyre fogyatkoznak. Ápolónként 12 magatehetetlen fekvőbeteg jutott a legutóbbi éjszakai műszakjában. Hajnali fél háromra sikerült valamennyi beteget megfürdetni, tisztába tenni. Utána kezdhették a sürgősségi osztályról felvenni az új pácienseket. A tempó csaknem mindennap ennyire feszített és ezért a munkáért, még ha sok túlmunkát is vállal, alig visz haza 300 ezret. – Mióta megjelent a plakát, a kollégákban csak nőnek az indulatok – tette hozzá.

„Nincs az az ember, aki január első napjaiban meg tudná mondani, hogy mennyi lesz az éves átlagkereset. Ezért mi sem értjük, mi értelme van mindennek” – reagált lapunknak a kormányzati plakátra Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Szerinte a feltüntetett összegeket csak akkor viheti haza valaki, ha legalább 200 ezer forintot túlmunkával szed össze. Csakhogy ennyi túlóra lehetősége nincs mindenkinek. A kamara a plakáton feltüntetett számok eredetére maga is rákérdez a szaktárca és az Országos Kórházi Főigazgatóság illetékeseinél. – Ráadásul ezek a plakátok éppen akkor hergelik a dolgozókat, amikor egyébként is kifeszített körülmények között kell dolgozni, ez nagyon méltatlan – mondta az elnök.

További részletek a cikkben.

 

 

Legolvasottabb cikkeink