• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kanyaró, malária, májgyulladás: utazás előtt kellene az oltás

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap

Biztosításról már egyre többen gondoskodnak, oltásra viszont kevesen gondolnak.

Kanyaró járvány van az EU legtöbb tagországában, a mediterrán tájakon a fertőző májgyulladás fenyeget, az utazni készülők többsége mégsem oltatja be magát. Zakinthostól Mallorcáig, megjelentek már a somogyi utazási irodák kínálatában is a nyári ajánlatok. Biztosításról már egyre többen gondoskodnak, oltásra viszont kevesen gondolnak. Egy felméréséből kiderül: tartja magát a tévhit, hogy a mediterrán tengerparti országokban nem találkozhatunk semmilyen betegséggel, így nem is oltatjuk magunkat – írja a Somogyi Hírlap – online.

Az EU legtöbb tagországában ismét kanyarójárvány van. Tavaly 29 uniós és EEA/EFTA országból összesen 30 ezer 567 kanyaró megbetegedést jelentettek, sőt haláleset is volt.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve ezért azt tanácsolja: utazás előtt legalább egy hónappal keressünk fel egy nemzetközi oltóhelyet vagy a háziorvost. Somogyban két ilyen oltóhely működik, egyik az intézményüknél, a másik a Kaposi Mór Oktató Kórház infektológiai osztályán.
Számos tényező befolyásolja, hogy milyen védőoltásokat javasolnak a külföldre utazóknak: a célország járványügyi helyzete, az utazó életkora, egészségi állapota, hogy eddig mikor, milyen védőoltásokban részesült, milyen célból, mennyi időre utazik, milyen ellátásban részesül - közölte a szakigazgatási szerv.

A szakigazgatási szerv tájékoztatásából az is kiderült, a a legkedveltebb célpontok, Horvát-, Görög- és Olaszország járványügyi helyzete nem tér el jelentősen hazánkétól. Az ide utazóknak általában csak a Hepatitis A (fertőző májgyulladás) elleni védőoltást javasolják, ha egyébként megkapták az életkorhoz kötött kötelező oltásaikat. A fertőző májgyulladás kórokozója emberi érintkezéssel, piszkos kézzel, vagy szennyezett étellel, itallal terjed. Emberi széklettel trágyázott, nyersen fogyasztott zöldségek, saláták, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött ételek, a „tenger gyümölcsei" is fertőzöttek lehetnek. A vírus a hidegnek ellenáll, fagyasztás sem pusztítja el, így még a fertőzött vízből készített jégkocka és a fagylalt fogyasztása is veszélyes lehet. Az Országos Epidemológai Központ adatai szerint tavaly 346 hepatitis megbetegedés volt, melyeket főként az őszi hónapokban tapasztaltak. A nyári utazóknál ugyanis – több hetes lappangás után - ebben az időszakban jelenik meg a betegség.

Csecsemőknél és kisgyermekeknél nyilván külön konzultáció szükséges. Az EU-ban zajló kanyarójárvány miatt fontos annak ellenőrzése is, hogy az utazó a kanyaró elleni kötelező védőoltásait megkapta-e. Jelenleg Ukrajnában és Romániában van járvány, de Európa szinte valamennyi országa érintett. Görögországban előfordulnak Európára nem jellemző megbetegedések is, például tavaly felbukkant a malária, de a legionárius betegség és a nyugat-nílusi vírus is előfordult már a görög szigeteken.

Akik a Labdarúgó Európa-bajnokságon való részvételt tervezik (Ukrajna és Lengyelország a házigazda), kiutazás előtt érdeklődjenek az oltópontokon – ezt javasolják a somogyi szakemberek is.

Eddig csak egyetlen fertőző betegséget sikerült a Földről „kiirtani", a fekete himlőt, a többi csak visszaszorult – emelte ki a kormányhivatal. Ha csökken a betegség ellen védettek száma, újra járványok alakulhatnak ki. Ennek következménye, hogy több uniós országban újra kanyarójárvány van. Az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodája 2012-ben hetedik alkalommal hirdette meg az Európai Védőoltási Hét eseménysorozatát, 2012. április 21-27 között, amelyen Magyarország hatodik alkalommal vett részt.

Hazánkban a korszerű védőoltási rendszernek köszönhetően magas a lakosság átoltottsága, így egyes, korábban gyermekek életét követelő megbetegedések (torokgyík, szamárköhögés, gyermekbénulás, merevgörcs, kanyaró) szinte teljesen eltűntek.