• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Káosz helyett katonás fegyelem van a kórházakban

Lapszemle 2020.11.09 Forrás: magyarnemzet.hu
Káosz helyett katonás fegyelem van a kórházakban

Beavatkozás nélkül néhány héten belül valóban több lett volna a beteg, mint a szabad kórházi ágy.

Nincsenek bergamoi állapotok a koronavírusos betegeket ellátó magyar kórházakban – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Takács Péter, a Szent János Kórház főigazgatója. Korábban Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke a Népszavának arról beszélt, hogy nagyon sok kórházban már most megteltek az intenzív kapacitások, és olyan kritikus a helyzet itthon, mint amilyen tavasszal Észak-Olaszországban volt.

Takács Péter, a Szent János Kórház főigazgatója azonban nem ilyen borúlátó. – Betegágyaink húsz százalékát a nyári időszakban is fenntartottuk a koronavírus-fertőzötteknek. Ezt az arányt azóta megemeltük harminc százalékra, majd éppen ma reggel kaptuk a miniszteri utasítást, hogy az ágyaink negyven százalékát biztosítsuk e célra.

Beavatkozás nélkül néhány héten belül valóban több lett volna a beteg, mint a szabad kórházi ágy, de a kormány az elmúlt héten szigorította is a járványügyi szabályokat, és most kapacitást is felszabadítunk.

– Olyannyira nincs kaotikus állapot, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala éppen ma tartott ellenőrzést nálunk, és szó szerint el voltak képedve a kórházban tapasztalt katonás fegyelem és kollégáim profizmusa láttán – jegyezte meg.

Takács Péter elmondta: a Szent János Kórház ezeregyszáz betegágya közül jelenleg 338 ágyon nyújtanak koronavírusos ellátást, amelyeken jelenleg kétszáz beteg fekszik. Ezen ágyak közül ötvenet olyanoknak tartanak fenn, akik más egészségügyi probléma miatt kerülnek be az intézménybe, de egyúttal koronavírus-fertőzöttek is.

– A nálunk fekvő mintegy kétszáz beteg túlnyomó része középsúlyos és súlyos állapotú, közülük harmincan kapnak légzéstámogatást, de mindössze négyen szorulnak klasszikus intenzív terápiás ellátásra, tehát ők azok, akiket altatásban, intubálás mellett gép lélegeztet. Tehát attól, hogy egy beteg lélegeztetést kap, még nem biztos, hogy intenzív terápiára is szorul – magyarázta a főigazgató.

A nem életmentő műtétek elhalasztása kapcsán hangsúlyozta: fő szabály, hogy nem lehet olyan beteget kitenni a kórházból, akinek ellátásra van szüksége, aki emiatt életveszélybe kerülne vagy egészségkárosodást szenvedne. – Az elektív, azaz tervezett beavatkozásokat állítjuk le, ide tartoznak például a kisebb sérvműtétek, az egynapos sebészet keretében elvégzett szürkehályog- vagy visszérműtét. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink