• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kapacitásaink határán túl voltunk, amikor megérkezett a járvány

Lapszemle 2020.11.16 Forrás: magyarnarancs.hu
Kapacitásaink határán túl voltunk, amikor megérkezett a járvány

Egészségügyi dolgozók mesélnek arról, hogy milyen belülről megélni a káoszt.

„A koronavírus járvány előtt is mindenki tudta, és érezte, hogy a munkakörülmények messze nem ideálisak, túl van hajtva a rendszer, a békeidő is egy folyamatos háborúhoz hasonlított. A magyar intenzíves betegekért lényegében senki nem lobbizik, egy költséges ellátás ellenére is nagy esély van ugyanis a rossz kimenetelre. Kapacitásaink határán túl voltunk, amikor megérkezett a járvány” – mondta el a Narancs e heti számának összeállításában egy budapesti orvos, aki már eldöntötte: nem írja alá az új törvényre szabott szerződését.

A lap által megkérdezett – és neve elhallgatását kérő – orvos továbbá arról számolt be, a járvány előtt az sem volt ritka, hogy nem volt elég fehér lepedő vagy pelenka a betegek részére. Nem csoda, hogy a Narancsnak nyilatkozó ápolók egyike pedig arról beszél, hogy az, ami most folyik már régen nem nevezhető minőségi betegellátásnak. „A járvány tavaszi időszakában miközben lélegeztetésre kellett egy nap alatt megtanítani olyan kollégákat, akiknek nem ez a szakirányuk, a hetente többször változó eljárásrendek befogadását, oktatását kellett vállalnunk, minden kórházi dolgozóval megértetnünk. Az eddigi feladatainkat pedig ugyanígy el kellett végezni. Mindeközben parancsokat, parancsnokokat kaptunk, segítséget nem” – folytatja a pályaelhagyást fontolgató orvos. Tapasztalata szerint a járvány második hullámára való felkészülés csak a nagy szavak szintjén történt meg. „Szinte nem akarták, hogy a kollégákról kiderüljön, covidosok. Az egészségügyi dolgozók veszélyeztetése volt az ára annak a látszatnak, hogy fel vagyunk készülve a járványra” – meséli a megszólaló, aki már átesett a koronavíruson.

Egy krónikus daganatos betegeket ellátó osztályon az ott dolgozók egy része karanténban van, másik részüket a fertőző osztályra vezényelték át, így a maradók egyre nehezebben oldják meg a beosztásokat; nem ritka, hogy a főnővérnek is be kell állnia 12 órás műszakba. „Nehéz összeegyeztetni a főnővéri teendőket a műszakozással, hiszen ha nem tudom későbbre halasztani a főnővéri feladataimat, akkor azzal szúrok ki, akivel egy műszakban vagyok. Csökkentett létszámmal kell több feladatot ellátnunk, a koronavírus miatt pedig jelentősen megnőtt az adminisztráció is. Ha egy beteg Covid-gyanús az osztályon, akkor az is pluszenergia és idő, amíg beszerezzük a szükséges védőfelszereléseket. Ez pedig a betegellátástól veszi el az időt” – ezt már Katalin meséli, aki tud olyan esetről, amikor egy nap annyi ember esett ki egy másik osztályról, hogy az ellátás érdekében a főnővérnek is 24 óráznia kellett.

A teljes cikkért keresse a friss Magyar Narancsot az újságárusoknál, vagy fizessen elő online!

Legolvasottabb cikkeink