• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Karácsony steril boxban, steril szobában

Lapszemle Forrás: mno.hu

A súlyos beteg gyerekek számára is igyekeznek szebbé tenni az ünnepet a kórházban.

„Szóltak az angyalok, hogy menni kell!" Bár egy kórházi karácsony forgatókönyve teljesen más, mint az otthoni, a nővérek és az orvosok a lehetőségekhez mérten igyekeznek megkönnyíteni a súlyos beteg gyerekek számára azt, hogy nem a megszokott közegben töltik az ünnepet. A karácsony alkalmával nem mindennapi élethelyzetben lévő családokkal és az ezen könnyíteni próbáló orvosokkal beszélgetett a Magyar Nemzet többek között arról, milyen egy kórházban ünnepelni szenteste.

Horváth Orsolya, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház csecsemő- és gyermekgyógyász rezidense elmondta: idén is voltak olyan betegek, akik nem mehettek haza, nyolc gyermek a kórházban karácsonyozott. A hematológusnak készülő doktornő szerint ha tehetik, korábban elvégzik a transzplantációt, vagy elhalasztják a beavatkozást, hogy a lehető legtöbben otthon tölthessék az ünnepet, de erre nincs mindig lehetőség – olvasható az mno.hu portálján.

Azok, akik ki tudnak jönni az osztályról, a nővérekkel együtt szenteste mindig meglátogatják a steril bokszban fekvő gyerekeket, és közösen énekelnek. Ezzel is erősítik egymást. Az orvos szerint igyekeznek minden lehetőséget kihasználni; a szülők is a gyerekek mellett lehetnek, ilyenkor ők a kórházzal szemközti Démétér Házban laknak. Horváth Orsolya szerint orvosként sem könnyű megélni, hogy van, aki a kórházban tölti a karácsonyt, de valójában ezek azok a fordulópontok, amelyek erősítik a hivatástudatot.

Azért, hogy szebbé tegyük az ünnepet, igyekszünk adventi hangulatot teremteni: mindig feldíszítjük az osztályt, és bár igazi fát nem lehet, de műfenyőt mindig állítunk. A gyerekek kézműveskedni is szoktak, de a szülőkkel is mindig megbeszéljük, hogy minek örülne a gyerek, és ebből mit tudunk beengedni az úgynevezett steril bokszba, steril szobába – mondta Horváth Orsolya.

A gyermekhematológiai és -transzplantációs osztályon dolgozó orvosok bensőséges kapcsolatot ápolnak a krónikus beteg gyerekekkel, hiszen együtt ünnepelnek névnapot, születésnapot, karácsonyt, húsvétot. Ez olyan, mintha kapnánk egy második családot – emelte ki a doktornő.

Legolvasottabb cikkeink