• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Karácsonyi őrült hírek az orvostudomány világából

Lapszemle Forrás: nyest.hu

A statisztikák szerint a kórházak sürgősségi osztályaira jóval több balesetet szenvedett férfi kerül, mint nő.

A férfiak hülyeségének igazolása, karácsonyfa-alakú EKG és hasonló nyalánkságok találhatóak a The BMJ magazin karácsonyi számában, amelyet a nyest.hu tett közzé.

A The BMJ egy brit orvosi hetilap; egyben a világ legrégebbi orvostudományi folyóirata; 1840-ben alapították, és azóta jelenik meg. A betűk a British Medical Journal név rövidítéséből származnak. Immár hagyománynak számít, hogy a karácsonyi dupla számban vicces, kicsit abszurd kutatások számára nyújtanak publikációs lehetőséget. A módszerek, és a stílus természetesen a legkomolyabb értelemben tudományos, a kutatások tárgya azonban kevésbé „mainstream".

Nem árt például tudnunk így karácsony előtt, hogy immár tudományosan is bebizonyították, hogy a férfiak idióták, és az idióták hajlamosabbak őrültségeket csinálni. A statisztikákból eddig is kitűnt, hogy a kórházak sürgősségi osztályaira jóval több balesetet szenvedett férfi kerül, mint nő. Azt is tudjuk, hogy balesetekben több férfi veszti életét, mint ahány nő. A kutatók most a Darwin-díj jelöltjeit vizsgálták meg a nemek tekintetében...

A Darwin-díjat posztumusz ítélik oda olyan szerencsétlenül járt embereknek, akik saját hibájukból valamilyen fatális tévedés, tévesztés folytán haltak meg. A díj azért kapta Charles Darwinról a nevét, mert a díj alapítói szerint a díjazottak valójában saját maguk „kiszelektálásával" (megölésével) az emberi faj jobb hosszú távú túlélését biztosítják.

Darwin-díjas lett például a michigani James Burns, aki úgy feküdt a saját teherautója alá megjavítani azt, hogy a kocsi még mozgott. Egy lengyel gazda pedig azzal nyerte el a hírnevét, hogy hencegésből levágta egy láncfűrésszel a saját fejét; ő is megkapta a díjat. De a díjazottak közé került az a terrorista is, aki rossz címre küldött egy levélbombát, így azt visszairányították a feladóhoz, és ő gyanútlanul fölbontotta a borítékot...

A Newcastle Egyetem kutatói az elmúlt húsz év Darwin-díjasainak vizsgálatából azt derítették ki, hogy 413 jelölésből 332-ről bizonyosodott be, hogy valódi esetről volt szó. Ezek közül a kutatók kihagyták azokat az esetek, amelyekben férfi-nő párosok szerepeltek, akik együtt követtek el valami meggondolatlan marhaságot. Így 318 vizsgálandó eset maradt. Ezen a mintán vizsgálták meg a nemek megoszlását.

Az eredmények szerint az esetek közül 282-ben volt férfi, míg csupán 36-ban volt nő az áldozat. Az esetek 88,7 százalékában tehát férfiak követik el a fatális idiótaságokat, ami statisztikailag szignifikánsnak mondható. Az új kutatás tehát igazolta azt a korábban megfogalmazott hipotézist, hogy a férfiak idióták, és az idióták inkább követnek el őrültségeket, mint a normálisok.

További részletek a weboldalon.