• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kardiológiai fejlesztések a fehérvári kórházban

Lapszemle Forrás: feol.hu

A fejlesztésnek köszönhetően országosan is egyedülálló részleg működik a Fejér megyei kórházban.

Szívkatéterezésre és pacemaker beültetésre az úgynevezett haemodinamikai laborokban van lehetőség, amelyek már az ország több pontján működnek, így Székesfehérváron a Szent György Kórházban is. A régió egyik legnagyobb és legkorszerűbb kórházában évente 3 ezer ilyen vizsgálatot, beavatkozást hajtanak végre – írja a feol.hu.

Ezért is van szükség folyamatos fejlesztésre – vallja Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, aki pénteki nyilatkozatában ismertette: a Szent György Kórházban zajló nagy volumenű beruházásoknak köszönhetően ez a részleg is megújulhatott.

A közel 625 négyzetméteres területen kialakított infrastrukturális fejlesztés 205 millió forint uniós forrásból valósult meg. A géppark elemeit – két szívkatéter-gépet, monitorokat, defibrillátorokat – pedig 540 millió forintos uniós forrásból vásárolhatta meg a kórház, amely saját forrásként 22 millió forinttal járult hozzá a nagy volumenű fejlesztéshez.

A kórház hotel épületének negyedik szintjén található az újonnan kialakított haemodinamikai részleg, amely idén szeptembertől már hét ágyas fektetővel is rendelkezik. A haemodinamikai laborban két műtőasztalon végezhető szívkatéterezés és pacemaker beültetés. A fektető részlegre kardiológiai beutalóval, előjegyzés alapján érkeznek a betegek, az ambuláns betegek ellátása a kardiológiai szakrendelésen történik.

Noori Ebrahim osztályvezető főorvos szerint nem túlzás azt állítani, hogy a fejlesztésnek köszönhetően országosan is egyedülálló részleg működik a Fejér megyei kórházban. Hiszen mostantól minden egy helyen történik: a vizsgálat, a beavatkozás egyaránt, ez pedig nagy, minőségi előrelépés a betegek érdekében – újabb betegút rövidülésről beszélhetünk.

A kardiológiai fejlődésnek köszönhetően a fehérvári kórházban 2010-ben még ezer diagnosztika, ezen belül pedig 500 beavatkozás történt, 2016-ban azonban már közel 3 ezer vizsgálatot végeztek s mintegy 1500 beavatkozás történt. Azzal pedig, hogy a kórház tavaly márciusban megkapta az új katéterlabort, tovább nőtt az ellátható betegek száma.

Legolvasottabb cikkeink