• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Karikó Katalinék szabadalma tehet keresztbe a Moderna perének

Lapszemle 2022.09.09 Forrás: qubit.hu
Karikó Katalinék szabadalma tehet keresztbe a Moderna perének

A 2014-ben megítélt szabadalmuk benyújtása 6 évvel előzte meg a Modernáét.

Az mRNS-oltások és -terápiák fejlesztésével foglalkozó amerikai biotechnológiai vállalat, a Moderna augusztus végén beperelte a szintén amerikai Pfizert és a német BioNTech-et, amiért az egymással szövetségben álló két cég – a Moderna állítása szerint – 2010 és 2016 között megsértette az mRNS-technológiára vonatkozó szabadalmait. A Moderna közleményében nem finomkodott a massachusettsi bíróságnak és a düsseldorfi helyi bíróságnak benyújtott keresetében: azt állítja, hogy a Pfizer és a BioNTech egészen egyszerűen lemásolta a technológiáját, és azt továbbra is engedély nélkül használja a Pfizer-oltásként ismert mRNS-vakcinája létrehozásához.

A BioNTech még aznap rövid közleményben reagált a Moderna bejelentésére. Azt állítják, hogy munkájuk eredeti, és erőteljesen elutasítanak minden szabadalomsértésre utaló vádat - írta a qubit.hu.

Karikó Katalin 2021 októberében a Nature Reviews Immunology szakfolyóiratban megjelent cikkében idézte fel, miként ébredt rá kollégáival az uridin megváltoztatásának fontosságára. Egy 2005-ben közölt kutatásukban fedezték fel, hogy az uridin pszeudouridinre cserélése immunológiai szempontból kedvezőbb, majd később, 2008-ban és 2012-ben megjelent kutatásaikban igazolták, hogy a pszeudouridines mRNS ideális molekula a fehérjeterápiákhoz.

Mint Karikó írja, ezekkel párhuzamosan az mRNS-platformot oltásfejlesztési szempontból is vizsgálták. Előre jelezték, hogy a vírus antigénjeit (mint a koronavírus tüskefehérjéje) kódoló, uridintartalmú mRNS ideális lesz az oltásfejlesztéshez, de eközben kiderült, hogy a módosított uridint tartalmazó mRNS még jobb erre a célra. Ezen eredményeiket Pardi Norbert, Karikó Katalin, Drew Weissman és kollégáik 2017-ben, a Nature-ben közölték. Karikó és Weissman 2006-ban nyújtotta be a pszeudouridines mRNS-terápiára vonatkozó két szabadalmát, és azokat 2014-ben, illetve 2015-ben kapták meg. A Science augusztus végi megkeresésére válaszul mindketten úgy érveltek, hogy 2014-ben megítélt szabadalmuk benyújtása 6 évvel előzte meg a Modernáét.

A Moderna által indított szabadalmi háború nem érinti sem a jelenlegi, sem a hamarosan érkező emlékeztető (booster) mRNS-oltások elérhetőségét. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink