• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Károly beteg és nem gyilkos

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Nincs következménye annak, ha valaki nem szedi be a számára előírt gyógyszereket, vagy nem jelenik meg a kontrollvizsgálatokon.

Felmentette a vádak alól, egyúttal elrendelte a kényszergyógykezelését a bíróság B. Károlynak, aki előbb késsel támadt az édesanyjára, majd egy pilisi utcában meg akart késelni egy számára ismeretlen személyt. B. Károly korábban már állt bíróság előtt: 2008-ban megölte a nevelőapját. Akkor is kényszergyógykezelésre ítélték elmezavar miatt, de 2010-ben gyógyultnak nyilvánították, és hazaengedték. Van-e felelőse a történteknek? – teszi fel a kérdést a Népszabadság – online.

A most 31 éves B. Károlyon nyolc évvel ezelőtt jelentkeztek a betegség első tünetei, 2005 óta rendszeresen kezelték különböző pszichiátriai zavarokkal. Ennek ellenére mindenkit megdöbbentett a környezetében, amikor 2008-ban a pilisi házukban minden előzmény nélkül késsel agyonszúrta a nevelőapját. Az akkori büntetőperben az orvosszakértők azt állapították meg, hogy B. Károly tudathasadásos elmezavarban szenved. A fiatalembert jogerősen felmentették, egyúttal elrendelték a kényszergyógykezelését. Két évet töltött benn az IMEI-ben, ám 2010-ben gyógyultnak nyilvánították, és hazaengedték Pilisre, ahol azóta együtt élt az édesanyjával – emlékeztet a portál.

A lap megkérdezte az adott ügyben érdektelen Bilkei Pál kriminálpszichológust, miként történhet meg, hogy egy tudathasadásos elmezavarban szenvedő, gyilkosságot elkövető beteget úgy bocsátanak el a IMEI-ből, hogy később újra erőszakos bűncselekményeket követhet el. Bilkei szerint Magyarországon jelenleg megoldatlan a pszichiátriai utógondozás feladata. Mint kiemelte: Nincs következménye annak, ha valaki nem szedi be a számára előírt gyógyszereket, vagy nem jelenik meg a kontrollvizsgálatokon. A család sokat segíthet ugyan, de mivel nem szakemberekről van szó, a rokonok közül csak kevesen ismerhetik fel a beteg állapotromlásának jeleit.

Legolvasottabb cikkeink