• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Káros módszerrel vádolják a szülészeteket

Lapszemle Forrás: hirado.hu

Homlokegyenest ellenkezően vélekednek magyar kórházak vezető orvosai, nővérei arról, hogyan kell táplálni az újszülötteket.

Kell-e a néhány napos egészséges gyerekeknek, például nyáron kiszáradás ellen, cukros vizet, teát vagy tápszert adni, tehát bármit is az anyatejen kívül. Nemzetközi ajánlások szerint elég az anyatej, sőt, kifejezetten nem jó mással megzavarni egy egészséges baba táplálkozását. A magyar kórházak nagy részében még bőven jut cukros víz az újszülötteknek, ami többek szerint teljesen normális, az ellenzők szerint azonban egy elmaradott, káros gyakorlat sajnálatos továbbélése. Erős jelzőkkel illetik egymást a felek – olvasható a hirado.hu portálján.

Elvakult irányzat, fanatikus vakvágány, nagy magyar anyák, akik csak azért csinálják, hogy legyen miről beszélni – mondta egy szülészorvos azokról, akik határozottan elutasítják a néhány napos egészséges babák cukros vizes táplálását. A név nélkül nyilatkozó főorvos, aki az egyik nagy budapesti egészségügyi intézmény szülészeti osztályának vezetője, hangsúlyozta, természetesen az anyatej a legjobb, de gyakran előfordulhat, hogy kiegészítésként már az első napokban szükség van más táplálék adására is.
A világon semmi baja nem lesz a kicsiknek, ha életük első két-három napjában, amíg édesanyjuk szervezete nem termel nagyobb mennyiségű tejet, vizet is kapnak – fogalmazott.

Egy másik budapesti intézmény főorvosa, Tűzkő Nándor, a Szent Margit Kórház szülészeti osztályának vezetője szerint az anyatej tökéletes, mindenekfelett álló táplálék az újszülöttek számára, de van, amikor a cukros vízre vagy higított teára van szükség az első napokban, például nyáron nagy hőségben. Mint mondta, egyedi elbírálás alapján kell meghatározni, melyik újszülött kaphat az anyatejen kívül vagy eleinte ahelyett más táplálékot is.

A kiegészítő anyagokat elvető ortodox szemlélet ellen több minden szól, a cukros víz, a híg tea, illetve a tápszer segíthet elkerülni a baba kiszáradását, vércukorszintjének csökkenését, vagy hogy anyagcserezavarok alakuljanak ki nála. További szempont, hogy az anyák egy része minél gyorsabban szeretné elhagyni a kórházat, ezért nem biztos, hogy mindig van idő megvárni a tejbelövellést – mondta Tűzkő Nándor.