• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Károsítják az agyat a zsíros ételek?

Lapszemle Forrás: mno.hu

Egyre több bizonyíték van arra, hogy az ilyen, egészségtelen étrend károsítja az agyat is.

A magas zsírtartalmú étrend pusztítja a szinapszisokat – az elektromos impulzust továbbító kapcsolódási helyeket – a hippokampuszban, ez pedig korlátozza a tanulást és a memóriát – olvasható a Brain, Behavior and Immunity című folyóiratban megjelent tanulmányban. Ugyanakkor az egereken végzett kísérletek alapján az alacsony zsírtartalmú étrendre történő visszatérés megfordítja a kognitív képességek csökkenésének folyamatát, mint ahogy a túlsúly is normalizálódni kezd – mondta Alexis M. Stranahan, a Medical College of Georgia neurológusa. A magas zsírtartalmú ételek fogyasztása járul hozzá leginkább az elhízáshoz, amely fontos közegészségügyi problémát jelent az Egyesült Államokban.

Az amerikai felnőttek több mint egyharmada túlsúlyos, ez pedig növeli a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát – írja a Medical News Today cikke nyomán az mno.hu portálja.

Magyarországon az országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatból az derült ki, hogy tavaly a felnőtt lakosság 65 százaléka számított túlsúlyosnak vagy elhízottnak: a nők 62, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy ötmillió embernek volt testtömegtöbblete. Az 1980-as évek után a sovány és a normál testalkatúak aránya hazánkban 45-ről 35 százalékra csökkent, vagyis ugyanennyivel nőtt a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. De 1988-ban a felnőtteknek csak 16 százaléka volt elhízott, 2014-re az arányuk megduplázódott: háromból egy felnőtt elhízott, egy túlsúlyos. Ám a súlygyarapodáson túl egyre több bizonyíték van arra, hogy az ilyen, egészségtelen étrend károsítja az agyat is.