• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ehhez képest a Facebook alig ismer minket

Lapszemle Forrás: vs.hu

Vannak, akik az adatvédelem miatt aggódnak, az orvosok az informatikai eszközöket hiányolják.

Ausztria, Franciaország és Észtország után Magyarországon is bevezetik az elektronikus egészségügyi rendszert. Egy egységes adatbázisban lesz minden betegadatunk, lesz e-recept, e-beutaló és mobilos Egészségnapló. Vannak, akik az adatvédelem miatt aggódnak, az orvosok az informatikai eszközöket hiányolják - írta körképében a vs.hu.

Tilaj kis település Zala megyében, Keszthely és Zalaegerszeg között. Olyannyira kicsi, hogy a faluba, amelyet 179-en, többségében idős emberek laknak, egyetlen út vezet. Orvos hetente egyszer, szerdánként, két órában rendel. „Magunk visszük ki a nyomtatót, a notebookot" – mondta dr. Varga László zalacsányi háziorvos a VS.hu-nak, utalva arra, hogy rendelő van ugyan Tilajon, de térerő és a munkájához szükséges informatikai eszköz nincs. „Amint a rendelésnek vége, visszamegyünk Zalacsányba, a nővérke ott rákapcsolja a gépet az internetre, ami ott is vagy van, vagy nincs, és utólag ellenőrizzük a tajszámokat. Így dolgozunk mi, duplán" – panaszolta az orvos.

“Vannak szirénhangok – kommentálta az adatvédelmi aggályokat Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Szerinte „az adatvédelem legyen az informatikusok dolga". Hozzátette: „ez ahhoz képest kismiska, hogy az emberek percenként közlik a Facebookon, mi történt velük". Az elnök az új egészségügyi rendszert nem tartja védtelenebbnek más hálózatoknál.

Dr. Póta György csepeli háziorvos, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a bankok informatikai rendszerét hozta példaként. „Szeretnék én olyan rendszerrel dolgozni, mint a bankok" – mondta, utalva ezzel azok gyorsaságára és adatvédelmére. „Ha ők tudják, mi is tudjuk, csak pénz és szoftverfejlesztés kérdése" – tette hozzá. Most ugyanis van még min dolgozni. Az orvos úgy fogalmazott, az OEP-pel kapcsolatot létesíteni maga a középkor, a postagalamb is gyorsabb, mint a számítógépek a rendelőkben.

„Ha feltöltenénk a YouTube-ra, hogyan kezdtük el 486-os gépeken pötyögni az adatokat, bizony sok like-ot kapnánk. Akkor is elindultunk valahonnan, most is el kell" – mondta a VS.hu-nak Póta doktor. Szerinte „a nyugdíjas orvosok fognak elsősorban megrémülni" a változástól, noha a mostani rendszerrel kivétel nélkül ők is évek óta elégedetlenek.

Dr. Varga László például 35 éve praktizál Zalában, és a mai napig nem érti, hogy a táppénzes adminisztráció miért nem változott az ’50-es évek óta, miért kell azt még mindig papíron és párhuzamosan vezetni. Ahogyan az összes, általunk megkérdezett orvos, úgy Varga László is az e-receptnek örül a legjobban. „Miért nem volt eddig?!" – fakadt ki. „Nem tudom, nekem miért kell receptet írnom, amikor a TAJ számot és a hozzárendelt gyógyszert a patikus is látja." A teljes cikk a vs.hu-n