• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kásler: a vírus nem tűnik el az életünkből

Lapszemle 2021.05.29 Forrás: demokrata.hu
Kásler: a vírus nem tűnik el az életünkből

"A járványkezelés érdekében kiadott ágyfelszabadítási utasításom ürügyén az ellenzék azonnal embertelennek, sőt gyilkosnak nevezett..."

Kormánytagokként most közös erővel a pandémia leküzdésén és az élet, benne az egészségügy újraindításán dolgozunk. Feleslegesen fárasztják magukat azok, akik összeveszést, kapcsolatszakadást vizionálnak – mondta a Demokratának Kásler Miklós. Az emberi erőforrások miniszterével az egészségügy átalakítása mellett az önjelölt szakértőkről is beszélgetett a lap munkatársa.

Május 16-án csökkent először öt százalék alá, 718 főre hazánkban a fertőzöttek száma, egy nappal később pedig harmincnyolcan haltak meg, amire tavaly október óta nem volt példa. Ezért ön két nappal később már ki is adta az újrakezdés első utasítását, miszerint úgy kell csökkenteni a felgyülemlett várólistákat, hogy közben a covidosok kezét sem engedjük el.

– Az oltások intenzitásának köszönhetően jelenleg már jobb helyzetben vagyunk, mint a második hullám óta eltelt időszakban bármikor. Akinek a szervezetében kialakult a védettség, az jó eséllyel már akkor sem lesz súlyos beteg, ha megfertőződik. Remélem, később sem kerül be az országba olyan vírusvariáns, amely keresztülhúzhatja a számításainkat, és akkor bizonyára hasonlóan nagy megterheléssel sem kell szembenéznünk, mint amilyet a harmadik hullám követelt tőlünk. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a vírus eltűnni készülne az életünkből. Ezek a kedvező hatások és eredmények tették lehetővé azt is, hogy ezentúl a kórházi ágykapacitás mindössze húsz százalékát kell a Covid-betegek ellátására fenntartani, a többi visszatérhet az általános gyógyításba. Ugyanakkor a koronavírus-ellátó intézményben szolgálatot teljesítők munkáját, akiknek e helyütt is tisztelet és köszönet jár, úgy kell megszervezni, hogy számukra az éves rendes szabadság minden körülmény között kiadható legyen, tekintettel a sok hónapos lelki és fizikai túlterheltségre. A várólisták valóban meghosszabbodtak, gondolok itt az ortopédiai vagy szemműtétekre. Ezeket a várólistákat le kell dolgozni, ugyanúgy, ahogy 2010 után.

Bizonyára más a helyzet akkor, amikor valamennyi kórházat bevonva, több mint tizenkétezer beteget kellett gondozni, mint amikor ennek lassan csak a tizedét.

– A kormány, hasonlóan a világ országaihoz, először tavaly novemberben volt kénytelen felfüggeszteni a halasztható és az egynapos műtéteket. Olyan ellátásokra volt csak lehetőség, amelyek nélkül a beteg életveszélybe kerülhetett volna, vagy tartós egészségkárosodás veszélye állt fenn. Aztán február elején az egynapos beavatkozásokat újra engedélyeztük, majd ismét felfüggesztettük április végéig, a vészhelyzet okozta nehézségektől függően. A múlt héttől viszont már a korábban elhalasztott, összetettebb műtétek is elvégezhetők. Apróbb zökkenők persze akadnak a rendszerben és a visszaállás megszervezésében, mégis azt remélem, a várólisták hossza hamarosan lerövidül, miközben mint eddig, a járvány kezelését is kézben tudjuk tartani, és az élet visszaáll a régi kerékvágásba. 

Ez cseppet sincs ínyére az ellenzéknek, hiszen minél nagyobb a rend, annál nehezebb kihozni belőle a mindennapi káoszt. Ezért máris előkapták a karaktergyilkos fegyvert, és azt hirdetik, hogy azért levelezik a saját kórházi tanácsadó testületeivel, mert így akarja a tekintélyét és a meggyengített vezetői hatalmát visszaszerezni Pintér Sándor belügyminisztertől.

– Majdnem napra pontosan egy éve annak, hogy a járványkezelés érdekében kiadott ágyfelszabadítási utasításom ürügyén az ellenzék azonnal embertelennek, sőt gyilkosnak nevezett, de belegondolva, tulajdonképpen azóta támadnak, gyaláznak, amióta Orbán Viktor fel mert kérni miniszternek. Tudták, komoly átalakítások kezdődnek majd az egészségügyben, az oktatásban, a kultúrában, olyanok, amilyenekre az ország elmúlt hetvenéves történelmében nem akadt példa. Ezek, ahogyan tartottak is tőle, határozott és egyértelmű, a nemzetet szolgáló intézkedések, amelyek nyilvánvalóan komoly érdekeket sértenek ideológiai és materiális értelemben egyaránt. Eltökélt céljuk a kormánybuktatás. Ezért hol az egyik, hol a másik minisztert támadják.

A teljes interjú a portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink