• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kásler Miklós a 3. oltásról és a delta variánsról is beszélt

Lapszemle 2021.07.03 Forrás: InfoStart
Kásler Miklós a 3. oltásról és a delta variánsról is beszélt

"Egyetlen oltás sem nyújt száz százalékos védelmet - jelenleg száz oltott emberből három-négy fertőződik meg újra".

Három kulcsmozzanata vezetett oda, hogy második napja nem volt halálos áldozata itthon a járványnak, 100 alatt van a kórházban ápolt betegek száma - idézi a tárcavezető HírTV-nek adott interjúját az infostart.hu.

Azután adott interjút az emberi erőforrások minisztere a tévécsatornának, hogy az országban már több mint 5,5 millió oltást beadtak, és ennek nyomán életbe lép a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata – egyebek mellett (néhány kivétellel) megszűnik szombattól a kötelező maszkviselés. 

A jó hazai helyzethez (második napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak, 100 alatt van a kórházban kezeltek száma) vezető három kulcsmozzanat közé sorolta az emberi erőforrások minisztere a kormány vakcinációt gyorsító lépéseit, azt, hogy a magyarok jelentős része be akarta oltatni magát, és hogy az egészségügyi dolgozók elképesztő teljesítményről, kitartásról, önfeláldozásról tettek tanúbizonyságot, heroikus küzdelmet folytatva. A későbbieket az fogja meghatározni, hogy az átoltottság tömegességét lehet-e még növelni itthon, illetve jönnek-e olyan vírustörzsek, amelyek új tulajdonságokkal rendelkeznek - mondta Kásler Miklós.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes friss mérések szerint a kínai oltások után nem mindig termelődik ellenanyag (akár T-sejtes sem), Kásler Miklós azt mondta, másfél hónapja indult a magyar kutatás, hogy meghatározzák a sejtes és az antitestes immunitást mind az öt itthon használt vakcinánál. Amíg ennek az eredménye nincs meg, addig nem lehet az eredményekről és azok kritikájáról sem beszélni. Büntetőjogi kategóriának érzékeli orvosként, ha az ellenzék elbizonytalanítja az oltás felvételével kapcsolatban az embereket. Magáról az említett mérésről nem beszélt, de úgy érzi, a szakemberek helyébe lép az ellenzék egyes állításokkal.

A harmadik oltás szükségességéről (általában) nincs még elég ismeret, nincs erről konszenzus az orvosok között. Kásler Miklós a maga részéről a magyar járványügyi szakemberek és klinikusok véleményét fogja figyelembe venni. Amikor aktuálissá válik, rögtön tájékoztatják a közvéleményt. "Jelen pillanatban ez nem aktuális - akkor válik azzá, ha megjelenik Magyarországon egy olyan variáns, amely megkerüli a kialakult védettséget, vagyis olyan a beteg állapota, mintha nem kapott volna vakcinát" - mondta a miniszter. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy egyetlen oltás sem nyújt száz százalékos védelmet - jelenleg száz oltott emberből három-négy fertőződik meg újra az adatok szerint.

További részletek a cikkben.