• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kásler Miklós: szigorításokra lehet szükség

Lapszemle 2021.03.03 Forrás: blikk.hu
Kásler Miklós: szigorításokra lehet szükség

Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani.

Kásler MiklósBlikknek adott interjújában elmondta: olyan mértékben terjed most Magyarországon a vírus, hogy hamarosan újabb szigorítások válhatnak szükségessé.

Hétfőn 71 éves lett. Hogyan ünnepelte a születésnapját?

Én soha nem szoktam nagy ünnepséget csapni ezen a napon, inkább az édesanyámra emlékezem. Úgy gondolom, ez ugyanolyan nap, mint a többi.

Nem tudom, emlékszik-e az egy évvel ezelőtti születésnapjára: akkor a vírus már felütötte a fejét Európában. Akkori várakozásaihoz képest hogyan alakult a járványhelyzet Magyarországon?

Magyarország rendkívül jó érzékkel lépett fel a járvány első fázisában. Március elsején jelentette be a WHO a világjárványt, de a hírek hatására mi már január 24-én összehívtuk a minisztériumban az érintett háttérintézményeket, majd nekiláttunk az esetleges vírusjárvány elleni intézkedések megtervezésének. Magyarországon kivételesen sikeresen zajlott le az első fázis. Persze, az ellenzék pergőtüzében dolgoztunk akkor is, mindent támadtak, ami nem volt reális, megalapozott.

A második hullám csúcsán 674 beteg volt lélegeztetőgépen, miközben már a járvány előtt is 1600 készülék állt rendelkezésre. Mégis további 16 ezer gépet szereztek be 300 milliárd forint értékben. Nem érzi jogosnak a kritikákat?

Itt a nyakunkon a harmadik hullám, gyorsan terjed a brit variáns, ami tudjuk, hogy legalább 70 százalékkal fertőzőképesebb, fiatalabb korosztályokat is elér, illetve a betegség lefolyása súlyosabb. Naponta két-háromszáz ember kerül most kórházba, ötszáz felett van és meredeken nő a lélegeztettek száma. Szerintem nem lehet pénzben mérni azt, hogy lélegeztessünk egy embert vagy sem. A kormány célja az, hogy minden eszköz és feltétel meglegyen a betegek gyógyulásához. A járvány felszálló ágában vagyunk ismét, készültség van a kórházakban.

Várható emiatt további szigorítás?

A vakcináció mértéke több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhetné a felfutást. Addig szükség lehet szigorításokra is.

Milyen lehetséges további szigorítások jöhetnek szóba?

Nagyon sokféle lehetőség van. Ha azt tekintjük, hogy a járványügyi szigorítások maximuma 100 százalék, akkor a jelen pillanatban életben lévő szigorítások ennek a 70 százalékát teszik ki. Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitva tartásán is szigorítani. Ennek mintájára még sok minden más is lehetséges.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink