• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kásler MIklós tervei a költségvetés kapcsán

Lapszemle 2018.07.21 Forrás: magyarhirlap.hu
Kásler MIklós tervei a költségvetés kapcsán

Újrafogalmazná az egészségügy finanszírozási kereteit, heteken belül megkezdené a sürgősségi ellátás rendbetételét.

Nincs olyan, az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) tartozó terület, amelyre ne jutna több a pénteken elfogadott, jövő évi költségvetés nyomán 2019-ben, mint az idén – hívta fel a figyelmet Kásler Miklós tárcavezető egy szűk körű háttérbeszélgetésen, melyről a magyarhirlap.hu tudósított.

Az egészségügyre rátérve, a miniszter kifejtette, a legújabb eljárások rendkívül költségesek, az orvostudomány fejlődése pedig elképesztően gyors, a teljesítményalapú finanszírozás lényegében mégis évtizedek óta változatlan. Újra kell tehát fogalmazni a finanszírozás kereteit, „ezt meg is fogjuk tenni, már barátkozunk az alakuló javaslattal”. Egyetlen országban sem elégedettek amúgy az ágazatnak juttatott közpénzzel, fűzte hozzá.

A lényeg, hogy a szükségleteknek megfelelő ellátórendszert kell kialakítani, ezért kérte fel Kásler az országos intézetek vezetőit, dolgozzanak ki nemzeti programokat azoknál a betegségcsoportoknál, amelyekbe leginkább belehalnak vagy megnyomorodnak az emberek. A keringési és a daganatos betegségek adják a halálozások nagyjából hetven százalékát, ott van még a mozgásszervi és az OPNI bezárása miatt megroppant mentálhigiénés terület, továbbá a gyerekgyógyászat. Ez az öt Nemzeti Egészségprogram elemzi a jelenlegi helyzetet, igaz, az onkológia esetében csak le kellett porolni a már 1993-ban elkészült dokumentumot. „Ha ezt az öt anyagot egymáshoz igazítjuk, ki lehet alakítani a pluszkapacitások nélküli, hatékony és nem pazarló egészségügyi rendszert” – vetítette előre.

Ezt tehát már az onkológia területén, nagy küzdelmek árán, sikerült nagyjából megvalósítani, s ennek mintájára írta le valamennyi diszciplina most a saját, tervezett struktúráját, annak szellemében, hogy minél jobban koncentrálni lehessen az erőforrásokat. Ebből például az következik, hogy bizonyos területeken a jelenleginél kevesebb regionális központ is elég lesz a jövőben. „De legalább szinte ágyra és műszerre pontosan, országos szinten meg tudjuk majd határozni, hol mire van szükség. Az országos vezetők részéről tettrekészséget tapasztaltam, a megadott három héten belül elkészültek a bekért tervezetekkel, éjjel-nappal dolgoztak. Levettük a fedőt a teafőzőről, hadd dolgozzon az energia” – fogalmazott a miniszter.

Szintén az öt nemzeti program köré épül majd egy új népegészségügyi program, amelynek alapvető szempontja a prevenció. Ma ugyanis tulajdonképpen a megbomlott testi-lelki harmónia helyreállítását célzó „betegségügyről” beszélünk, márpedig ha egészségtudatosabb életformát és a szűrési lehetőségek bővítését tudnánk erősíteni, hosszú távon komoly eredményeket lehetne elérni – szögezte le Kásler Miklós.

A miniszter szólt az ismét nagy nyilvánosságot kapó kórházi fertőzésekről is, kiemelve, hatásos és részletes cselekvési tervet sikerült elkészíteni. Ez Európában talán az egyik legjobb, most már csak megfelelően végre kell hajtani. A TASZ adatigénylése kapcsán elmondta, a Kúria az adatok nyilvánosságra hozatalát felfüggesztette.

További feladat a védőnői hálózat megerősítése, s heteken belül sort kerítenek a sürgősségi ellátás rendbetételének megkezdésére is, hamarosan elkészül a konkrét tervezet, amely a már korábban említett, a várakozási időt csökkentő diszpécserszolgálat kiépítését is tartalmazza majd – tudatta. Nem maradhat ki a sorból természetesen az alapellátás átalakítása sem, ezen is dolgoznak már a tárcánál. „Sok mindent előkészítettünk, rendkívüli tempóban bontja ki a minisztérium a programjait” – összegezte a tárcavezető.

Mindazonáltal jövőre összesen 191 milliárddal több jut egészségügyre, mint az idén, s 647 milliárddal több, mint 2010-ben. A strukturális átalakításra negyvenmilliárdos céltartalék áll rendelkezésre, folytatódik a szakdolgozói bérek emelése is. Országszerte újulnak meg intézmények, indul Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja, a következő években összesen hétszázmilliárdból. Az Egészségbiztosítási Alap keretösszege 123 milliárddal haladja majd meg jövőre az ideit.

A Magyar Idők tudósítása a háttértájékoztatóról

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink