• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kásler: Rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Lapszemle 2024.06.26 Forrás: InfoStart
Kásler: Rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós onkológus szerint 2018-ra a magyar onkológia már európai színvonalat ért el.

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a szervezet elnökét kérdezte több témában.

Kásler Miklós 2019-ben saját maga terjesztette a kormány elé a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia létrehozásának szándékát. A motiváció az volt, hogy 1945 után két irányba fejlődött az európai akadémiai világ, és a szovjet blokk értelemszerűen mind technológiai téren, mind a szervezettség területén jelentősen elmaradt.

"Magyarország kivételnek számított, mert Magyarország szervesen be tudott épülni az európai onkológia vérkeringésébe, köszönhetően Eckhardt Sándor professzor 22 éves intézetvezetői tevékenységének, illetve az utána következő huszonhat évnek" - mutatott rá az InfoRádióban Kásler Miklós onkológus, az emberi erőforrások korábbi minisztere, aki szerint 2018-ra a magyar onkológia már valóban európai színvonalat ért el: mind a négy egyetemen kialakult az onkológiai tanszék, minden vármegyében van onkológiai központ, elkészült az onkoterápiás protokoll, az onkológiai tanszékek beilleszkedtek a nyugat-európai nagy onkológiai társaságok szinte mindegyikébe.

A magyar kormány felhívására - mint folytatta - 21 közép- és kelet-európai ország írta alá a csatlakozást, és ezzel egy olyan európai szervezet jött létre, amelyik súlyánál fogva "Európa egységesítését onkológiai szempontból előrevetítette", ezt pedig szerinte Nyugat-Európában is örömmel fogadták.

A konferencia aktuális témáiról is szólt: nagy hangsúly esett a nemzeti rákkontrollprogramokra. "Az onkológia talán leglényegesebb kérdésköre, a megelőzés került előtérbe, ami vonatkozik a primer prevencióra és a szekunder prevencióra, illetve a szűrési rendszerekre, és elénk tártak nyugati tendenciákat is. Nyolc-tíz előadás zajlott le két nap alatt" - folytatta. A rendezvényről készült összefoglalóban az olvasható, amely egy laikus számára megdöbbentő lehet: 2050-re a 65 éven felüliek jellemzően valamilyen daganatos betegségben élnek majd. Ezt a tudományos információt Kásler Miklós is megerősítette.

További részletek a cikkben.