• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Katasztrofális egészségügy – járványkezelés Észak-Koreában

Lapszemle 2022.05.18 Forrás: vg.hu
Katasztrofális egészségügy – járványkezelés Észak-Koreában

Az ország egészségügyi ellátórendszere rendkívül rossz állapotban van: a kórházakban kevés az intenzív terápiás férőhely.

A felelőtlen tisztségviselőket hibáztatja a megugrott esetszámokért, illetve a gyógyszerellátási nehézségekért Kim Dzsongun, aki már az észak-koreai hadsereget is mozgósította, hogy reagálni tudjon a koronavírus gyors terjedésére az országban. A CBS News hétfői adatai szerint három nap alatt közel egymillió ember fertőződött meg - írja a vg.hu.

Az észak-koreai egészségügyi hatóságok hétfőn azt közölték, hogy további nyolcan meghaltak a fertőzésben, illetve hogy 392 920 embernél észleltek lázzal járó tüneteket. Ezzel a halottak száma ötvenre, a betegeké pedig több mint 1,2 millióra emelkedett. Ez nagy ugrás a korábban jelentett adatokhoz képest: múlt pénteken hat halottról és 350 ezer betegről tájékoztattak.

Észak-Korea – miután több mint két évig fenntartotta azt a széles körben vitatott állítását, hogy koronavírus-mentes – csütörtökön bejelentette, hogy a fővárosban, Phenjanban a világjárvány kezdete óta először találtak Covid–19-es betegeket. Pontos számokat akkor nem közöltek.

Torzított adatok

Azonban Kim Dzsongun most elismerte, hogy a gyorsan terjedő vírus nagy felfordulást okoz az országban, ráadásul külső szakértők szerint a tényleges járványhelyzet a valóságban még az államilag ellenőrzött média által bemutatottnál is rosszabb lehet. Többen úgy vélekednek, Észak-Korea torzított halálozási és megbetegedési adatokat közöl, hogy megvédje az ország vezetőjét a kritikáktól. Ráadásul a hírek szerint a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező betegek teszteléséhez sincsenek meg a megfelelő eszközök, így a fertőzöttségi adatok egyébként is pontatlanok.

A haláleseteknél az észak-koreai hatóságok azt fogják mondani, hogy túlterheltség vagy természetes halálozás miatt vesztették életüket az emberek, nem pedig a koronavírus miatt – mondta a CBS Newsnak Nam Szungvuk (Sung-wook Nam) dél-koreai egyetemi professzor. Nam szerint az északiak valószínűleg legfelsőbb vezetőjük méltóságának védelme érdekében alábecsülik a halálesetek számát. Az eddigi ötven haláleset közül Észak-Korea hivatalosan csak egynél ismerte el a koronavírust a halál okaként.

Vakcina nélkül

Bár a szomszédos Dél-Korea és Kína felajánlotta, hogy orvosi ellátmányt és egyéb segítséget küld, szakértők szerint már túl késő beoltani Észak-Korea 26 millió lakosát, ezért szerintük az egyetlen reális külső segítség az volna, ha a halálozások csökkentéséért korlátozott mennyiségű vakcinát kínálnának a különösen veszélyeztetett csoportoknak, így az időseknek és alapbetegséggel élőknek.

...

Az észak-koreai védekezési stratégia vakcinák hiányában leginkább a tüneteket mutató emberek elkülönítésére épül. Viszont ha ezzel a módszerrel nem sikerülne lelassítani a vírus terjedését, az súlyos következményekkel járhatna Észak-Korea számára, hiszen az ország egészségügyi ellátórendszere rendkívül rossz állapotban van: a kórházak felszerelése szegényes, kevés az intenzív terápiás férőhely. A John Hopkins Egyetem tavalyi elemzése szerint az ország egészségügyi ellátórendszere 195-ből a 193. helyen végzett.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink