• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kázmér Tibor portré a friss HVG-ben

Lapszemle Forrás: HVG

Az intézmény csodás gyógyulására még az igazgatóváltás sem garancia.

„Nehéz belőlem ígéretet kicsikarni, de ha mégis, azt betartom" – jelzi Kázmér Tibor, az újonnan megválasztott kórházigazgatói élcsapat tagjaként a budapesti Szent János Kórház főigazgatói székét elfoglaló, 54 éves urológus-egészségpolitikus, hogy az intézmény csodás gyógyulására még az igazgatóváltás sem garancia.

Az egyetem után a János Kórház urológiai osztályán töltött években a szakma mellett a rendszerváltás hevülete is elragadta: Fidesz-aktivistából lett a XV. kerületben két cikluson keresztül önkormányzati képviselő, és bár kétszer próbálkozott, parlamenti mandátumot nem sikerült szereznie. Az első Orbán-kormány idején, 1998-tól 2001-ig az Egészségügyi Minisztériumban volt helyettes államtitkár, utána az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben lett főigazgató, majd visszament a János Kórházba, ahol 2005-ben főigazgatónak nevezték ki. 2008-ban lemondott, tavaly sikeresen pályázott a váci kórház vezetésére, ahonnan novemberben közös megegyezéssel állt fel, mert „nem kaptam meg az egyöntetű támogatást a fenntartótól".

- Korábban már vezette a János Kórházat. 2005-ös kinevezése idején nyílt titok volt, hogy posztját – fideszes kötődései ellenére – az MSZP-s Havas Szófiának is köszönhette. Utóbb mégis lapátra tette Havast, aki viszont azt olvasta az ön fejére, hogy szintén egykori káderszülők gyereke. Itt az alkalom, hogy visszavágjon.
- Nem szokásom a vagdalkozás. Havas Szófia sokszor sommásan, pontatlanul fogalmaz. 2005-ös kinevezésemet a pártok egyhangúlag támogatták. Szüleim valóban párttagok voltak az elmúlt rendszerben, politikai szereplők azonban nem. Sokáig úgy gondolták, az a rendszer jól is működhetett volna, ha korrekt, tisztességes vezetők irányítják. Ebben szerintem tévedtek, amiből már gimnazista koromtól viták kerekedtek az otthoni beszélgetések során.

- Mit gondol, meg tud felelni Balog Zoltán miniszter kérésének? Ő az új főigazgatók kinevezésekor azt kérte, legyenek önök az egészségügy átalakításának „jó arcai".
- Merem azt mondani, hogy megfelelek a „jó arc" fogalom egyik fontos követelményének. Korábbi vezetői mandátumom alatt a János Kórház és a Baleseti Intézet gazdasági egyensúlya jelentősen javult. Persze tudom, hogy egy kórház arcának alakítása ennél sokkal többet jelent.

- Miben lesz más a nemzeti együttműködés rendszerében a mostani János Kórház a réginél?
- Célom, hogy mi legyünk a legjobbak egyike, kezdve onnan, hogy a mellékhelyiségek legyenek tiszták, az étel pedig finom. Még több törődéssel kell betegeink felé fordulnunk, mert akkor még a helyenként átázó vakolat mellett is érzik, hogy értük vagyunk...
A cikk a HVG-ben olvasható