• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kecskeméti orvosok bravúrja életeket mentett

Lapszemle 2020.12.17 Forrás: Telex
Kecskeméti orvosok bravúrja életeket mentett

December 13-ra várta harmadik gyermekét, de a vírus miatt november 11-én az orvosok a császármetszés mellett döntöttek.

Balás Barbara 35 hetes terhes volt, amikor a koronavírus tipikus tüneteit kezdte produkálni. December 13-ra várta harmadik gyermekét, de a vírus miatt november 11-én az orvosok a császármetszés mellett döntöttek. Az anya tüdőgyulladása ugyanis két életet veszélyeztetett. A szülés után a 30 éves nő állapota viszont olyan gyorsan romlott, hogy lélegeztetőgépre került. Voltak napok, amikor az orvosok minimális esélyt adtak annak, hogy felépüljön, egy hét után mégis sikerült felébreszteni. Egy fontos és viszonylag kockázatos döntésnek köszönhetően pedig gyorsan kezdett gyógyulni, írja a Telex.

„Az még megvan, hogy bemegyek a kórházba, várok a váróban, és csinálnak egy gyorstesztet. A következő kép, hogy a műtőben fekszem a császármetszés előtt” – innentől pedig Balás Barbarának gyakorlatilag minden kiesett. Összesen 21 napot volt kórházban, ebből nyolcat lélegeztetőgépen, idő előtt meg kellett császározni, és voltak olyan periódusok, amikor az orvosok minimális esélyt adtak annak, hogy túlélje és felépüljön.

A 30 éves kecskeméti nő a harmadik gyermekét várta, és 35 hetes terhes volt, amikor a koronavírus tipikus tüneteit kezdte produkálni, „lázas, nagyon fáradt és levert volt”. Azt mondja, biztos volt benne, hogy megfertőződött, hiszen addigra már tudták, hogy édesapja és az ő felesége is pozitív lett, később pedig a nagymamája és férje, Dávid is megbetegedett. Miközben folyamatosan konzultáltak a nőgyógyásszal és a háziorvossal, otthon pulzoximéterrel mérték Barbara pulzusát és véroxigénszintjét. „Láttuk, hogy a véroxigénszintem napról napra csökken. 98-100-ról indultam, aztán 97-et mutatott, és minden nappal rosszabb lett ez az érték” – meséli. November 9-én, hétfőn aztán újra beszéltek a háziorvossal, aki azonnal beküldte a nőt a kórházba. Innentől Barbara állapota rohamosan romlott. Annyira gyorsan, hogy két nap múlva, november 11-én az orvosok úgy döntöttek, megcsászározzák a nőt.

„A szíve alatt hordott baba sorsa egyértelműen a kismama állapotától függött. Az édesanya vírus okozta tüdőgyulladása és annak következményei két életet veszélyeztetett” - nyilatkozta a Telexnek Fülep Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály vezető főorvosa.

A magzat érettségét figyelembe véve ezért egy tüdőgyógyász, a szülész-nőgyógyász, újszülött orvos és intenzív terápiás orvosból álló team úgy döntött, hogy külön-külön, célzott kezeléssel mindkettőjüknek nagyobb esélye van a gyógyulásra.

A teljes riport a Telexen olvasható.

Legolvasottabb cikkeink