• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kedvezőbb elvándorlási adatok

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet Online

2012-ben nem emelkedett a külföldön munkát vállalók száma.

Az orvoselvándorlás az elmúlt években folyamatosan nőtt, az előrejelzések alapján azonban úgy tűnik, 2012-ben nem emelkedett a külföldön munkát vállalók száma. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy látja, a stagnálás még nem ok arra, hogy megnyugodjunk, mivel a gyógyító orvoskar létszámát tekintve minden egyes dolgozó elvesztése súlyos probléma - írja a Magyar Nemzet.

Az ismertetett adatok alapján elmondható, hogy 2004 és 2011 között jelentősen nőtt azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akik kikérték az igazolást a hivataltól. Ezt 2004-ben összesen 1240-en tették meg. 2006-ban és 2007-ben ugyan némi csökkenést lehetett tapasztalni, 2008-tól viszont számuk ismét megugrott (1357), és 2011-re már elérte az 1900-at.

A külföldi hallgatók esetében, akik Magyarországon tanultak és az igazolásukat kikérték, a számok meglehetősen rapszodikusan alakultak. 2004-ben még viszonylag sokan, összesen 521-en, a rá kö-vetkező években azonban egyre kevesebben, 2007-ben már csak 168-an kérték a dokumentumot. A csökkenést ezután emelkedés követte, és számuk 2011-ben már újra elérte a 300-at.

A szakma szerinti a megoszlás aggasztó jelenségre hívja fel a figyelmet. A hatósági bizonyít-ványt kikérők között az orvosok száma a hét év alatt 906-ról 1200-ra nőtt, míg ugyanez a szám a gyógyszerészek esetében 32 és 44 volt. Elmondható, hogy a szakdolgozóknál rendkívül jelentős és folyamatos a növekedés, 2011-ben ugyanis – a közel tíz évvel korábban tapasztalt 165-tel szemben – az igénylés lehetőségével már 438-an éltek. Valamivel jobb a helyzet a fogorvosok esetében, de közöttük is több mint másfélszeresére, 219-re nőtt a dokumentumot kikérők száma.

Bár a tavalyi évre vonatkozóan az EEKH hivatalos adatokat még nem közölt, a sajtóban már decemberben megkezdődött a számháború a 2012-es statisztikák körül. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tavaly év végén azt közölte, hogy 2012-ben végre megállt a növekvő tendencia, ugyanis míg az év első felében – az EEKH adatai alapján – 542 orvos és 244 ápoló kérte ki igazolását, addig az év harmadik negyedévében már „csak" 370 orvos és 142 ápoló adott be kérelmet.

Friss államtitkársági közlemény az orvosmigrációról