• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kényszerített adásvételtől tart a patikatulajdonos

Lapszemle Forrás: ATV

Ez sem a patika tulajdonosának, sem a gyógyszerésznek nem érdeke, az értékbecslések jóval a piaci értékek alatt lesznek.

A Népszabadság szerdai információira - miszerint tízmilliárdos állami segítséget kaphatnak jövő júliustól a gyógyszerészek, hogy 2017 helyett már jövőre többségi tulajdonosaivá váljanak patikáiknak - reagált Harmatha Levente patikatulajdonos az ATV-nek, a cikket az orvoslatogatok.hu idézi. Harmatha szerint a tervezett intézkedés kényszerített adásvételt eredményez, és az egész szektornak kárt okozhat.

A kormány eredeti terve szerint a tulajdonosi szerkezet átrendeződésének 2017-ig kellett volna megtörténnie, ám a legújabb javaslat szerint a gyógyszerészek állami segítséggel már 2014 végére többségi tulajdont szerezhetnek a patikákban.
Szakértők szerint a 2360 gyógyszertárból 1100-1200 nem az ott dolgozó gyógyszerészek többségi tulajdona. Az elképzelések szerint a kormány úgynevezett patikaalap-konstrukció keretében a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kedvezményes hitelével segítené az érintetteket, de a veszteséges patikákat kizárnák a lehetőségből. Az összeghez már 2013 júliusától hozzáférhetnének.

„Két évvel ezelőtt, amikor megszületett ez a törvény, 2017. január 1-ig kellett volna biztosítani az 51 százalékos gyógyszerészi részesedést, ezt szeretnék most 2014-ig véghezvinni. A gond az, hogy ez a folyamat eddig sem haladt előre olyan ütemben, hogy a többségi részesedés 2017-ig létrejöjjön, ugyanis ez sem a patika tulajdonosnak, sem a gyógyszerésznek nem érdeke. A jelenlegi piaci helyzetben a gyógyszerész jól tudja, hogy nem tudja visszafizetni ezt a nagy összeget" - nyilatkozta az ATV-nek Harmatha Levente patikatulajdonos.

Harmatha szerint ezzel a vásárlási kényszerhelyzettel nem csak patikát tulajdonló magánszemélyeknek okoznak kárt, hanem az egész szektornak. Úgy látja, a gyógyszerészek sem járnak jól azzal, hogy áron alul hozzájuthatnak a patikákhoz, tekintve, hogy kényszerített adásvételről van szó. A kormány álláspontja szerint ugyanakkor jobb lesz a szolgáltatás színvonala azáltal, hogy a patikában dolgozók munkahelyük tulajdonosai lesznek.

„Két éve tudom, hogy a tulajdonom 51 százalékát el kell adnom, négy hónapja kiderült, hogy ehhez a gyógyszerészek kormányzati segítséget kapnak, és most tisztázódott, hogy ebben az ügyben az MFB fog segítséget nyújtani a gyógyszertári dolgozóknak" - összegzett Harmatha, aki szerint az MFB ingatlanbecslései kárt fognak okozni a patikatulajdonosoknak, mivel az értékbecslések jóval a piaci értékek alatt lesznek.

„A legijesztőbb ebben a történetben az, hogy míg ma a patikák tulajdonosainak kell átadniuk tulajdonuk X százalékát, addig holnapra bármelyik másik vállalkozói körnek is tartania kell attól - akár a pékeknek, akár a taxitársaságoknak -, hogy ez velük is megtörténik" - tette hozzá Harmatha.

A részletekről szóló szakmai javaslatról november közepén dönthet a kormány.