• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Kényszervallatás hastérdeléssel

Lapszemle Forrás: nol.hu

A gyors kórházba szállítás ellenére sem lehetett volna megmenteni a vallatás közben elhunyt Bara Józsefet.

A jobb fül mögött kb. 1 cm-es repesztett seb, bal szemöldökön véraláfutás, jobb orrlyukban alvadt vér, bal fülnél véraláfutás, mellkasa instabil, a teljes hason véraláfutás, a felső végtagokon horzsolásos sérülések, a hát jobb oldalán tenyérnyi véraláfutás - így sorolja az izsáki kényszervallatás áldozatához kiérkező mentőorvos jegyzőkönyve a sérüléseket – olvasható a nol.hu portálján.

Belső hasűri vérzése miatt feltehetőleg a gyors kórházba szállítás ellenére sem lehetett volna megmenteni az izsáki rendőrőrsön április 8-án vallatás közben elhunyt negyvenhét éves Bara Józsefet – értesült a Népszabadság. A mentősök jegyzőkönyve szerint az egyik orvos rákérdezett az alvadt vértől teljesen elkékült testű halott sérüléseire, mire a rendőrök azt válaszolták: dulakodás közben ráestek és beletérdeltek a férfi hasába. A halál okát – a végső szakértői jelentés hiányában – a hatóságok még nem közölték.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr főkapitányság jelentése szerint április 8-án 20 óra körüli időben érkezett bejelentés a Kiskőrösi Rendőrkapitányság ügyeletére az izsáki rendőrőrsről, miszerint egy előállított férfi rosszul lett és meghalt. Az irat szerint az ügy előzménye: két helyi rendőrjárőr Orgoványon 17 óra 30 perckor lopás bűntettének gyanúja miatt eljárást kezdeményezett egy helyi lakos ellen, akinek a támadó jellegű magatartásának megtörése érdekében erőszakot alkalmaztak, majd „elszámoltató jellegű kihallgatásnak vetették alá, amely során vele szemben további tettlegességre került sor." A kihallgatás során a férfi rosszul lett, a székről leesett – áll a jelentésben.

A kiskőrösi ügyelet bejelentésére Szabadszállásról mentőautó, Kecskemétről rohamkocsi indult Izsákra. A mentő 20 óra 33 perckor ért a helyszínre, majd néhány perccel később a másik.

Mindkét mentőorvos jelentést készített az esetről. Az őrsön földön fekvő férfiról egyöntetűen azt állapították meg, hogy életjelenségeket nem mutat, majd megkezdték az újraélesztését. A beavatkozás több mint két órán keresztül zajlott, a rohamkocsi – az iratok szerint – 22 óra 53 perckor hagyta el az izsáki rendőrőrsöt. – A betegen test szerte több sérülés – írta a szabadszállási mentőorvos, majd a következőket jegyzőkönyvezte: a jobb fül mögött kb. 1 cm-es repesztett seb, bal szemöldökön véraláfutás, jobb orrlyukban alvadt vér, bal fülnél véraláfutás, mellkasa instabil, a teljes hason véraláfutás, a felső végtagokon horzsolásos sérülések, a hát jobb oldalán tenyérnyi véraláfutás.

A rohamkocsi mentőorvosa részletesen kikérdezte a rendőröket a sérülések keletkezéséről, különösen az alvadt vértől teljesen bekékült has sérüléseinek a körülményeiről, majd többek között a következőket jegyzőkönyvezte: az előállításnak ellenszegült, dulakodás közben a földre kerültek, mindkét rendőr teljes súlyával a térdével és a sípcsontjával a hasára esett. A mentőorvos itt beleírta a jegyzőkönyvbe a két rendőr testsúlyát, kb. 100-110 kg, mintha sejtené, hogy a baj oka innen ered. Az előállított a rendőrőrsön szitkozódva ült a földön, miközben a rendőrök az alsó végtagját, valamint a vállait lefogták. Ekkor – folytatta a mentőorvos - a férfi hanyatt feküdt és megnyugodott, a rendőrök felültették egy székre, ahol kis idő múlva megszédült és hátra esett, a fejét hátul az íróasztal sarkába verte. A rendőrök újra felültették a székre, ahol egy pohár vizet kért, majd lefordult a székről. A rendőrök próbálták újra visszaültetni, de felborultak vele. Látván, hogy rosszul van oldalra fektették, vizes törülközővel masszírozták a fejét, majd elvesztette az eszméletét, ezért szájon keresztül próbálták lélegeztetni, illetve szívmasszázst végeztek rajta. A jegyzőkönyv szerint az újraélesztés során többször ököllel ráütöttek a férfi mellkasára.

Megkérdeztünk egy szakértőt, hogy mit jelent a mentős jegyzőkönyvben szereplő „teljes hason suffusio" (véraláfutás) megállapítás, mire azt a választ kaptuk: a tapasztalatok szerint valamelyik vérszállító szerv sérülése okoz ilyen jellegű külső tüneteket, a köznyelvben csak belső (hasűri) vérzésnek nevezik.

A két rendőr a nyomozati bíró előtt, aki harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte őket, azt vallották, csak az ellenállását próbálták megtörni szabályszerűen. Mint kiderült, nem készült jegyzőkönyv a kényszervallatásról, ugyanis a láncfűrésszel kapcsolatos lopási ügyet két hónap után, múlt év októberében eredménytelenül lezárták, majd Bara József halálát követően újraindították. A Bács-Kiskun megyei rendőrség most a kizárását kéri az országos rendőrfőkapitánytól a lopási ügy nyomozásában.

Legolvasottabb cikkeink