• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kérdéses, mi lesz a Sportkórház sorsa

Lapszemle Forrás: Népszava

Nem tudni, hogyan alakul a Sportkórház sorsa.

Bár az intézmény rekonstrukciója évekkel ezelőtt elindult, a pénz elfogyott és az építkezés félbemaradt. Mintegy hetven-nyolcvan százalékos készültségben áll az új épületszárny. Még egy magyarországi akkreditált doppinglaborra sem jutott forrás az állami költségvetésben.

A Népszava értesülései szerint a Fidesz prominens vezetői részéről olyan ígéreteket is hallani lehetett a választások előtt, hogy befejezik a beruházást. Állítólag a jelenlegi kormányfő még pártelnökként járt az intézményben, ahol azt nyilatkozta, hogy a Sportkórház nem felel meg a magyar versenysport és a magyar sportolók által követelt elvárásoknak, és az ott dolgozók méltatlan körülmények között dolgoznak.

A kormányzat mind ez idáig nem hozott döntést a kórház ügyében, a befejezéshez szükséges összeg azonban máris jelentős mértékben megugrott. Orbán Viktor fenti kijelentését megerősítette Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke is, aki szintén tavasszal látogatta meg az egészségügyi intézményt.

A Sportkórház, vagyis az Országos Sportegészségügyi Intézet felelős például az olimpikonok és élsportolók gyógyításáért. A kórház rekonstrukciója évekkel ezelőtt elindult, ám a pénz elfogyott, ezért az építkezés félbemaradt. Mintegy 70-80 százalékos készültségben áll az új épületszárny. A dolgozók és betegek ezért elhasznált épületekben kénytelenek gyógyítani és gyógyulni.

A félbemaradt rekonstrukció befejezéséhez (tavalyi áron) mintegy 2 milliárd forint kellene, ahhoz viszont, hogy minden az eredeti tervek szerint valósuljon meg, legalább 8-10 milliárd. A szaktárca költségvetésében eddig erre nem volt forrás. További nehézséget jelent, hogy a felújítás második szakaszát még engedélyeztetni kellene az illetékes szakhatóságokkal. A befejezéshez uniós támogatásra, pályázati pénzekre lesz szükség.

Székely Tamás egészségügyi miniszter 2009 júniusában annyit ígért, hogy a Sportkórház mindenképp megmarad. Elődje, Molnár Lajos még azzal a tervvel állt elő, hogy zárják be az intézményt, és a szakmai csapatot más kórházakba helyezzék át. Szakértők abban azonban egyetértenek, hogy halaszthatatlan a sportorvosi hálózat megújítása.

Az intézménynek tavaly júliusban lett új főigazgatója. Soós Ágnes radiológus orvos váltotta elődjét, Berkes Istvánt, akit május elején mentettek fel, mivel a kórház orvosainak bejelentésére indított vizsgálat több ponton szabálytalanságot tárt fel, hiányosságokat az egészségügyi dokumentáció vezetésében, s az intézmény szabályozottsága tekintetében is. A várólista-szabályok megsértéséért pedig az Egészségbiztosítási Felügyelet egymillió forintra büntette az intézményt.

A Népszava megkeresésére Egészségügyért Felelős Államtitkárság azt válaszolta, hogy a Sportkórház beruházásának befejezését a kormány szakmai és költségvetési szempontból megvizsgálja, és majd ezután születhet döntés a befejezésről, illetve annak ütemezéséről. A kormány számításai szerint a beruházás első ütemének gép-műszer nélkül számított befejezési költsége kb. 3-3,5 milliárd forint lenne, amely összeg forrását a kormánydöntés határozhatja majd meg. Ez az összeg mindenesetre több, mint a tavalyi áron becsült 2 milliárd forint.