• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kérem vissza a zsíros kenyeremet!

Lapszemle Forrás: vs.hu

Menzareform: nem egyértelmű, mit lehet és mit nem, az előírások gyakran ellentmondanak egymásnak.

Hétfőtől már az új szabályok szerint kapják az ebédet az óvodások és iskolások. Változatosabb és egészségesebb lesz a menü, még akkor is, ha ez drágább, és nem is tetszik feltétlen a gyerekeknek. Megnéztük, hogy indult a menzareform - írja a vs.hu.

Január 1-jén életbe lépett a menzakosztot szabályozó kormányrendelet, amely előírja, milyen hús, mennyi cukor, milyen menüsor kerülhet az iskolások asztalára.

Felkerestünk egy közétkeztető céget, amely azt kérte, hogy a nevét ne írjuk le. Megmutatták az új szabályok alapján készült étlapot. Azon már precízen feltüntetik a leves és a rántott hús összetevőit, bár nem világos, mit tud kezdeni a diák azzal, hogy látja, mennyi fehérje van például a gulyáslevesben – tették fel a költői kérdést. Elmesélték azt is, mit kell másként csinálniuk a rendelet miatt.

Zsíros kenyeret például a jövőben nem lehet felszolgálni az óvodákban, általános iskolákban uzsonnaként. A közétkeztető szerint ez sajnálatos, mert a gyerekek általában szeretik, de a rendelethez alkalmazkodni kell. Viszont ha például egy kirándulásra az oktatási intézmény mégis zsíros kenyeret kér, arra a közétkeztető valószínűleg nem fog nemet mondani.

A mindennapokban azonban zsír helyett például avokádókrém jut, ezt viszont az eddigi tapasztalatok alapján nem igazán kedvelik a gyerekek. Tíznaponta kell majd hal is, de azért sincsenek igazán oda a kicsik, ahogy a tejet is inkább csak hidegen szeretik. Kakaót, tejeskávét és ivólevet ezután is lehet adni: csak a tejnél szabják meg, hogy nem lehet bele cukrot rakni, a kakaót viszont már tejkészítménynek tekinti a közétkeztető, amelynek cukrozása nem tilos.

A magas zsírtartalom miatt szalámit sem adhatnak a jövőben, és a kenőmájas is kiesik, egyes májkrémek viszont az előírt zsírszázalék alatt lehetnek.

A közétkeztetőnél azt mondták, a célokkal egyet tudnak érteni, bár eddig is sokszínű kiszolgálásra törekedtek. Az új szabályok betartása egyébként nem igazán működhet százszázalékosan, vélekedtek, jó esetben 95 százalékos eredményességgel lehet igazodni az előírtakhoz. Nem egyértelmű, mit lehet és mit nem, az előírások gyakran ellentmondanak egymásnak.

További részletek a weboldalon.