• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Keserű patikapirula

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap

Bajban vannak a patikák. A gyógyszer-nagykereskedők egyre kevésbé elnézőek, egyre kevésbé tudják finanszírozni a kintlevőségeiket.

Az évi 25-30 milliárdos árbevételük mellett már 13-16 milliárdos a patikák tartozása feléjük, emellett egyre több adósságot (ez mintegy nyolcmilliárdra tehető) halmoznak föl a kórházak is a beszállítóikkal szemben, ami csak tetézi a bajt.

Ha egy gazdaságból kivonjuk a pénzt, ha mindenkit elszegényítünk, akkor a végén összedől a rendszer - summázta a napi gondok mögött meghúzódó okokat Gara István. A Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke szerint egyre több patika osztozik a bevételen. Az ágazatról szóló 2006-os - ahogy fogalmazott - „törvénynek nevezett bűncselekmény" óta 464 közforgalmú, 49 fiók- és 17 kézigyógyszertár nyílt. Számos Somogyban. De néhány már be is zárt, többnyire kistelepüléseken, ahol így a lakossági ellátás megszűnt.

Ez a jogszabály az egész egészségügyet egy tollvonással tönkretette, a mai viszonyok között se az ország, se a beteg, se a szakma érdekei nem érhetők tetten - mondta Gara István. - Olyanok nyitottak gyógyszertárakat számolatlanul, akik nem tudták felmérni, hogy ez nem aranybánya. Meg lehet élni belőle, ha az ember maga dolgozik benne napi 12 órát.

Kollárovics Vendel, a Hungaropharma Zrt. kaposvári kereskedőházának vezetője elmondta: cégük kintlevősége 15 milliárd forintra lehető, amelyen fele-fele arányban osztoznak a patikák és a kórházak. A lejárt tartozások értéke 2-300 millió forint, amelyben a fizetési meghagyások és az elszámolási eljárások nincsenek benne. A mintegy 120-130 Somogyi gyógyszertár közül 20-30 lehet kritikus helyzetben a kereskedőház-vezető szerint, jelzálogjogot, inkasszót 15-20 esetben kellett érvényesíteniük.

A liberalizációval jelentkező patikanyitási láz bontotta meg az addigi piaci egyensúlyt - mondta Kollárovics Vendel. - Az állam az egészségkasszán keresztül lassan elkezdett kivonulni a támogatásból, amivel egyensúlyba hozta a kasszát, de növelte a betegek terhét. Mindez elbizonytalanította az árversenyre is kényszerített gyártók és a gyógyszertárak készletezését. A költségek drámaian nőttek, a jó szakemberekért bérverseny indult, s minderre jött a gazdaság válsága, a hitelek beragadása.

Időzített bombán ülünk mindannyian - summázta Kollárovics Vendel, aki szerint legalább két év kellene a piac letisztulásához, s ahhoz, hogy minden szereplő számára ismét kiszámítható legyen.

Legolvasottabb cikkeink