• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kész a kórházeinstand

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Egyértelműen vagyonveszteséget okozott a fővárosi kórházak államosítása Budapestnek.

Egyértelműen vagyonveszteséget okozott a fővárosi kórházak államosítása Budapestnek, és egyértelműen kárt szenved az összes többi önkormányzat is – állítja a szocialista Havas Szófia. A fővárosi közgyűlés szakbizottságának alelnöke szerint mindezt tegnap világosan beismerték a Fidesz-KDNP-s képviselők, hiszen egyes települések "kártalanítását" támogatták. De az önkormányzati vagyon ellentételezésére csak bizonyos esetekben van esély, máshol pedig még a betegellátás is veszélybe kerülhet – írja a népszava.hu.

Az új törvény szerint a kórházak teljes vagyona térítésmentesen az állam tulajdonába kerül, és bár a kifejezetten a kórházakhoz kapcsolódó önkormányzati adósságot elviszi az állam, semmilyen módon nem kompenzálja a települések saját - jellemzően helyi adó - bevételeiből végrehajtott fejlesztéseit, befektetéseit. Magyarán a kórház-államosítás – a fővárosi és megyei önkormányzatok példájából kiindulva – elsősorban a helyi közösségek megrövidítését hozza magával, nem pedig a betegellátás javulását.

A Fidesz-KDNP képviselői tegnap, közvetlenül azelőtt, hogy megszavazták a törvényt, gyakorlatilag beismerték az Orbán-kormány károkozását. Ugyanis az alkotmányügyi bizottságban és később a plenáris szavazáson is támogatták a kormánypártok a Fidesz-alelnök Kósa Lajos zárószavazás előtti módosító indítványát, mely szerint az államosítás után egyösszegű kártérítést kell fizetni azoknak az önkormányzatoknak, amelyek 5 éven belül, ellenérték fejében szereztek gazdasági társasági részesedést az adott intézményben.

A főváros egészségügyi bizottsági ülésén állítólag még az is felmerült, hogy az önkormányzat vegye vissza működtetésbe a kórházakat, több település pedig most kapott észbe, és tiltakozik - például Dorogon tüntettek is - az államosítás ellen.

Továbbra sem tudja támogatni, sőt, kifejezetten ellenzi az államosítást az MSZP - nyilatkozta Havas Szófia. A fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának alelnöke szerint már az év elejével államosított fővárosi és megyei kórházak esetében is bebizonyosodott, hogy a GYEMSZI képtelen ellátni feladatát, az Orbán-kormánynak pedig továbbra sincs koncepciója a jobb betegellátás biztosítására. Az állami átvételnek két célja volt: a beszerzések és az ingatlanok megszerzése – fogalmazott Havas, hozzátéve: a 12 fővárosi kórház vagyonának és finanszírozásának állami kézbe kerülésével a budapestiek mintegy 200 milliárd forintot veszítettek.

Ráadásul az állam nem csupán az egészségügyi célvagyont, hanem gyakorlatilag mindent elvenne, ami eddig az önkormányzaté volt. Éppen emiatt van továbbra is vita a főváros és a kormány között, és ezért kerül holnap már sokadszorra a közgyűlés elé az államosítási megállapodás-tervezet – emelte ki Havas Szófia. 

A vita tárgya jelenleg is az, hogy a GYEMSZI nem csupán a betegellátáshoz használt ingatlanokra tart igényt, hanem más, szociális célra használt telkekre és épületekre is, miközben még pénzt is kérne a fővárostól úgy, hogy eddig egyetlen fillért nem adott az elvett kórházaknak. Ez a fővárosi MSZP szerint mindennél jobban bizonyítja, amit az ellenzéki párt képviselői korábban is mondtak: az államosítás kizárólagos célja a vagyon megszerzése volt, miközben a fővárosiak betegellátása veszélybe került. Ha a budapestieket nem érte volna kár kórházaik elvételével, akkor a Kósa-féle zárószavazás előtti módosító javaslat nem használta volna a "kártalanítás" kifejezést.

Legolvasottabb cikkeink