• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kész kudarc, pocsék termékek lettek, ma mégis világhírűek

Lapszemle 2024.06.24 Forrás: index.hu
Kész kudarc, pocsék termékek lettek, ma mégis világhírűek

Győrfi Pál: "én a múzeum fő üzenetét szeretem, hogy a hibákon keresztül történhet igazi fejlődés".

Ahhoz, hogy az ember valami újat alkothasson, sokszor kudarcokkal kell szembesülnie. Ez a befutott nagyvállalatok és cégek esetében is előfordult. De mi történik azokkal az álmokkal, tárgyakkal, amiket amúgy kidobnánk? Most több mint 150 sikertelen terméket nézhetünk meg Budapesten - hívta fel a figyelmet a speciális tárlatra az index.hu.

A múzeumban a kisebb és a nagyobb tárgyaktól kezdve minden van, amiről nem is tudtuk, hogy létezik. A különböző részlegeken elkülönülnek a közlekedéssel kapcsolatos találmányok, különböző élelmiszerek, hétköznapi használati tárgyak, a digitális kudarcok, valamint az orvosi hibák is. Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét kérdezték az orvosi részlegen található tárgyakról, hogy találkozott-e velük pályafutása során.

Bizonyos eljárásokról hallottam, lobotómia például, vagy látom most a cigarettát, aminek a forradalmi újítása, hogy azbeszt van a szűrőben, és attól milyen egészséges. Hát, most már látjuk, hogy mennyire nem. Én a múzeum fő üzenetét szeretem, hogy a hibákon keresztül történhet igazi fejlődés. Most, amikor sokat gondolkodunk azon, hogy a jövőt mennyire uralja majd a mesterséges intelligencia, akkor különösen időszerű beszélni arról, hogy mitől is ember az ember. Hogy mi adja a humanitás lényegét. Szerintem egy tökéletes nőben sincs semmi izgalom. A hibák adják az élet zamatát. Az más kérdés, hogy az egészségügyben egy-egy hiba a betegek életébe kerülhet. A kontrollmechanizmusoknak működni kell ahhoz, hogy a hiba ne jusson el a végfelhasználóig.

Elmondta azt is, hogy a Mentőmúzeumban sok olyan eszköz van, amit már nem használnak. Amikor elkezdett mentőzni a 80-as években, volt egy olyan eszköz, ami a kezet helyettesítette az újraélesztés során a mellkas nyomkodásánál. Sok súlyos sérülést okozott, egyáltalán nem volt alkalmas arra, hogy betöltse a funkcióját. Úgy gondolták, ez igazi zsákutca, ehhez képest néhány évvel ezelőtt kijött egy teljesen új változata, ami működik, és használják is a rohamkocsikon.

Lehet, hogy egy hiba egy idő után kis korrekcióval végül sikeres lesz. A múltból lehet igazán építkezni, úgyhogy én is úgy nézek most itt körül, hogy mi az a hiba, ami esetleg egy kicsit továbbfejlesztve akár még a hasznunkra is lehet.