• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Készenléti rendelés: csak tűzoltásra elég?

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Október 1-től módosította a helyi felnőttháziorvosi szolgálat rendelési idejét a martfűi képviselő-testület.

Korábban a hét bármely napján, a délelőtti és a délutáni órákban is volt háziorvosi rendelés a dr. Zentay Márton Egészségügyi Központban. Most már szakdolgozói jelenléten alapuló háziorvosi készenléttel biztosítják péntek délutánonként a rendelést az orvosok Martfűn. Ez azt jelenti, hogy a rendelőben szakorvos nincsen az említett időszakban, csak annak asszisztense. Ő dönti el, mely esetekben hívja be az orvost – írja a szoljon.hu portálja.

A hónap elejétől azonban péntek délutánonként már az új rend lépett életbe, a rendelőben csak a szakasszisztens dolgozik, szükség esetén ő segíti az orvosi ellátáshoz való hozzájutást. Azaz ő dönti el, hogy tud-e maga segíteni a betegnek vagy hívja az orvost, aki „telefonügyeletet" tart, tehát elérhető és persze mobil is, azaz rövid idő alatt be tud menni munkahelyére.

Dr. Magyarósi László kérte tőlünk, hogy péntek délutánonként ilyen módon működjön a rendelés – nyilatkozta dr. Papp Antal polgármester, aki elmondta azt is, bár háziorvosaik mindegyikének praxisa van, tehát nem felügyeli az önkormányzat őket, szerződésben állnak velük.

A képviselőtestület döntött ez esetben is dr. Magyorósi László kéréséről. Végül dr. Solt Magdolna, az egészségügyi központ vezetőjének, a péntek délutáni készenlét jellegű ügyeletre vonatkozó megoldási javaslatát, a szükséges szakmai egyeztetést követően, a fenntartó önkormányzat is elfogadta. Pontosabban tudomásul vettük. Bízunk benne, hogy ezzel a megoldással a lakosság védve lesz. Egyébként pedig nem csodálkozunk dr. Magyarósi László kérésén, hiszen tudjuk, péntek délutáni rendelése sokszor 17-18 óráig is elhúzódott. Eleve neki van a legtöbb betege – mondta dr. Papp Antal a testületi ülésen is, hozzátéve, egyébként sem egyedülálló, hogy egy településen péntek délután nincs rendelés. Szerinte ez működik Tiszaföldváron és Kunszentmártonban is. Megtudjuk, ez utóbbi városban csak délelőtt van rendelés, általában fél 12-ig. Ezen túl minden nap itt is készenléttel biztosítják az ellátást délutánonként az orvosok oly módon, hogy egy doktorra hetente egy nap kerül sor.

Martfű másik orvosa, dr. Despotov Svetozar úgy nyilatkozott, sok minden nem is indokolja, hogy ez a délutáni rendelés működjön. A rendelési idő módosítását követően a készenlétben lévő asszisztens közvetíti a problémát a szintén készenlétben lévő háziorvosok és gyermekorvos felé, így a valódi sürgős esetek ellátása nem szenved csorbát.

Az előírások úgy szólnak, hogy a körzeti orvosnak napi nyolc órán keresztül kell elérhetőnek lennie – mondta dr. Hoksári László háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara területi szervezetének alelnöke.
A készenléttel ez a feltétel teljesülhet ugyan, ám nyilvánvaló, hogy a betegek szempontjából nem szerencsés megoldás. Természetes, hogy senki sem rendel szívesen pénteken délután, ám a készenlét még az ügyeleti ellátásnak is csak egy szűkített formája, amely gyakorlatilag a tűzoltásra elég.