• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Két év múlva Magyarországon is tesztelhetik az összes rákgént

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Dr. Peták István szerint Angelina Jolie lépése nem volt megalapozatlan.

Amikor a héten megjelent, hogy Angelina Jolie eltávolíttatta a kebleit, néhányan rosszindulatú kommentekkel reagáltak. Nagyon úgy tűnik, nem sokan értik a célzott génvizsgálatok hatását a daganatokra és későbbi kezelésükre. Az ilyen teszteket hazánkban is gyakorlatban végző KPS Diagnosztika Zrt. tudományos igazgatója, Dr. Peták István árnyaltabban látja a történtek visszhangját - írja a Népszabadság Online.

– Sajnos maga a drámai emlőműtét elhomályosította az információ lényegét, vagyis hogy a filmsztár egy génvizsgálatból még időben megtudhatta, hogy 87 százalékos eséllyel 70 éves koráig emlőrákja lesz és ezáltal esélyt kapott az időbeni védekezésre. Hogy a védekezésnek melyik formáját választotta, másik kérdés. Nem könnyű szembenézni azzal, hogy globálisan rosszul állunk a rák elleni harcban. A daganatos halálozás egyre nő: ma minden negyedik ember rákban hal meg. Ebben a csatában első lépés a megelőzés, és ennek része a szűrés. A molekuláris diagnosztika ez utóbbit a genetikai vizsgálatok révén személyre szabottá teheti. A hírben szerintem az volt a szenzáció, hogy Angelina Jolie azt tudta meg, hogy nem másra, hanem épp emlőrákra van nagyobb esélye és úgy döntött, hogy védekezik. A leletei alapján egy olyan kockázati alcsoportba tartozik, ami alapján sokak által vitatott lépése nem volt felesleges.

– Vezető magyar onkológusok is voltak, akik nem értettek egyet ezzel a döntéssel.

– Egyrészt azért, mert szűrési módszerek is rendelkezésre állnak és az időben felfedezett emlőrák jól kezelhető, másrészt szerintem azért, mert attól is tartottak, hogy sok nő, akinek nincs ilyen génmutációja, a hír hatására félelemből feleslegesen végeztetne majd ilyen műtétet.

– A magyar hölgyek meglehetősen kis százaléka van abban a helyzetben, hogy ilyen, ma még százezrekbe kerülő génvizsgálatot végeztethessen magán…

– Szerencsére ennél jobb a helyzet. Első lépésben genetikai tanácsadóhoz kell menni, ami csak néhány tízezer forint, de ezt bizonyos esetekben az egészségbiztosító is finanszírozza. Itt a családfaelemzés alapján felmérik, mekkora a gyanú az illetőnél egy génhibára. Ezután jöhet a személyre szabott genetikai teszt, ami a leggyakoribb 5 gén esetében 95 ezer, az összes ma ismert génhiba vizsgálatánál pedig körülbelül 200 ezer forint. Bizonyos esetekben ezt a költséget is átvállalja az OEP. Amerikában ez több mint háromszor annyiba kerül, de ha valakinek biztosítása van, annak terhére megy a dolog, mert ez még mindig jóval olcsóbb, mint az emlőrákos betegek gyógyszeres kezelése, különösen a roppant drága, célzott gyógyszerek esetében.

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink