• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Két éve megvan az MR-gép, de még be sem kapcsolták

Lapszemle 2021.10.15 Forrás: hvg.hu
Két éve megvan az MR-gép, de még be sem kapcsolták

A szakembergárda hiába állt rendelkezésre, egy idő után ők is megunták a várakozást, és máshol kerestek munkát. Most újra toboroznak.

Hatalmas egészségügyi fejlesztésektől, felújításoktól és eszközbeszerzésektől volt hangos a kormányzati sajtó 2017 októberében. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ekkor jelentette be, hogy 2017–2020 között az Egészséges Budapest program keretében 9,3 milliárd forintot szánnak többek között a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb fejlesztésére is. Ennek részeként – írta a közlemény – a kórházba egy MR- és érfestő (DSA) berendezés is kerül. A bejelentés óta azonban hiába telt el három év:az említett eszközök 2019-ben megérkeztek ugyan az intézménybe, de a mai napig nem üzemelték be őket, és kihasználatlanul állnak - írta a hvg.hu.

A két berendezés ára együttesen megközelítette az egymilliárd forintot: az Emmi korábbi tájékoztatása szerint egy korszerű MR-készülék ára hozzávetőleg félmilliárd, egy érfestő mintegy 300 millió forintba kerül.

A Szent János Kórház helyzete ezzel majdnem egyedülálló Budapesten: miközben a legnagyobb fővárosi kórházakban mindenhol működik MR, az évente átlagosan 50 ezer fekvőbeteget ellátó, 774 ágyas intézményben jelenleg nem tudják helyben elvégezni a diagnosztikai vizsgálatot. Ez nem azt jelenti, hogy a kórház betegei nem jutnak MR-hez: őket azonban oda kell vizsgálatra szállítani, ahol az a központi ágynyilvántartó szerint aznap éppen megoldható.

Az intézmény kommunikációs osztálya a csúszást „nagy mértékű és jelentős időszükségletű” műszaki és építészeti fejlesztéssel magyarázta, ez azonban tájékoztatásuk szerint már befejeződött. Mint írták, jelenleg az egyes kiegészítő diagnosztikai eszközök beszerzése zajlik, miközben megkezdték az új eszközöket működtető személyzet kiválasztását.

A kórház ugyan nem részletezte, hogy mik ezek a kiegészítő diagnosztikai eszközök, de más forrásból a lap úgy tudja, hogy az MR-berendezéshez a tekercsek (vagyis a működéshez szükséges rádiófrekvenciás adóvevők) hiányoznak, amelyek egy részét még mindig nem rendelték meg, a gép ezzel továbbra is alkalmatlan a megfelelő vizsgálatok elvégzésére. Egy-egy ilyen tekercs beszerzése egyébként több millió forint, ezekbe viszont csak egyszer kell beruházni. További problémák a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink