• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Két iskola már lépett, és bevált az újítás

Lapszemle 2019.04.05 Forrás: 24.hu
Két iskola már lépett, és bevált az újítás

Két magyar iskolában háromnál több napnyi hiányzást is igazolhatnak a szülők, mégsem omlott össze a közoktatás.

Nagy médianyilvánosságot kapott a Házi Gyermekorvosok Egyesületének februári közleménye, amelyben azt nehezményezték, hogy az iskolák túlnyomó többségében mindössze három napot igazolhat a szülő. Felesleges várótermi várakozásokról, rendelői megjelenésekről és indokolatlan gyermekorvos- beteg találkozásokról írtak, amik egyrészt növelik az újabb fertőzések kockázatát, másrészt feleslegesen terhelik az emberhiánnyal küzdő gyermekorvosi ellátást. A valóban indokolt vizsgálatokra fordítandó időt és figyelmet is veszélyeztethetik – tették hozzá. A 24.hu megkereste azokat az iskolákat, melyek kipróbálták az újítást.

Elsőként egy pomázi iskola igazgatója döntött úgy, hogy 3 helyett 15 napot igazolhatnak a szülők.  A Sashegyi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Rendészeti Szakközépiskolában 2017-ben döntöttek az újításról, így idén szeptemberben már a második tanévet kezdték a kibővített szabadságkerettel. A hiányzások száma ugyanannyi, mint 2017 előtt – összegzi röviden a másfél tanév tapasztalatait Nagy Koppány Lászlóné igazgató. Hozzátéve, hogy ugyanannyit hiányzik az, aki eddig is hiányzott, aki meg notórius hiányzó volt, az most is az.

A hiányzások száma nem, egy valami azonban változott a pomázi iskolában 2017 óta: visszaesett a kamu orvosi igazolások száma. Hozott arra példát régi esetekből, hogy a szülők a gyerek számos, régebbi igazolatlan hiányzását orvosi igazolással igazolták visszamenőleg. „Tulajdonképpen a kényszer szülte, hogy kamu igazolást hozzanak” – foglalja össze a helyzet abszurditását az igazgatónő.

A Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskolában tavaly márciusban bővítették ki a szülői igazolások lehetőségét: itt már három helyett félévenként ötöt, vagyis évente 10 napot igazolhat a szülő. Bár a nevelőtestületben nem minden pedagógus értett egyet az igazolható napok számának megemelésével, az erre irányuló szülői igényt végül jogosnak vélték, így megszavazták a kezdeményezést. Bár jelentősen csökkentették ezzel a háziorvosok terhét, az általános iskola fő szempontja az volt, hogy a szülők helyzetén könnyítsenek. Farkas Tivadarné igazgató szerint nem igazolódtak be azok a kételyek, miszerint visszaélések lesznek, és megnő a hiányzások száma.

 

Legolvasottabb cikkeink