• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Két megyében akaszkodnak össze most az orvosok a kormánnyal

Lapszemle 2023.02.18 Forrás: Telex
Két megyében akaszkodnak össze most az orvosok a kormánnyal

A kormány úgy adott ki egy rendeletet az új ügyeleti rendszerről, hogy ahhoz még nem voltak meg az érvényes szerződések a háziorvosokkal.

A mentőknél más orvosi szakmákhoz képest még szigorúbbak a szabályok, amelyeket a most az OMSZ által irányított ügyeletekbe betagozódó háziorvosok elé letett szerződésekben is érvényesíteni próbálnak. Az orvosok egy része például felháborodott azon, hogy szigorú titoktartási klauzula van a szerződésekben, azaz az orvos lényegében semmiről nem beszélhet, nem nyilatkozhat, ami ügyeleti munkája során tudomására jutott. Forrásunk szerint a mentőknél azonban kézenfekvőek ezek a szigorú szabályok. Míg ebben sokan politikai szájzárat látnak, ezek a szabályok főként azon alapulnak, hogy el akarják kerülni egy-egy ismert ember, celeb betegségének, balesetének nyilvánosságra kerülését, ez ugyanis nem tesz jót az OMSZ megítélésének, írja a Telex

Vitát váltott ki az is, hogyan oldható meg az új rendszerben, hogy egyes ügyeleti pontokon nem lesz orvos, csak mentőtiszt, miközben ő viszont nem írhat fel receptet. Az új szabályok szerint ilyenkor a mentőtiszt telefonon megkérhet egy másik helyen ügyelő orvost, hogy írja fel a kért gyógyszert. Az orvosok azonban ebbe nehezen mennek bele. „Soha nem írnék föl olyan gyógyszert, amit más javasol olyan betegnek, akit én nem láttam” – mondta egy orvos a Telexnek. Itt nem az orvoskolléga iránti bizalmatlanságról vagy a mentőtisztek lenézéséről van szó, hanem szimplán a felelősségről: „azon a vényen az én nevem fog szerepelni és ha bármi baj történik, nekem kell felelnem érte”. 

„A kormány úgy adott ki egy rendeletet az új ügyeleti rendszerről, hogy ahhoz még nem is voltak meg az érvényes szerződések a háziorvosokkal. Ebben a helyzetben ki presszionál kit? Ki kényszerít kit?” – tette fel a kérdést Szijjártó László, a MOK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. Az orvosi kamara a tiltakozással azt jelzi a kormánynak, hogy végre vegyék komolyan: a magyar lakosság és az orvostársadalom jelentős része nem kíván rabszolgaként asszisztálni egy olyan átalakításhoz, aminek nem látható az eredménye. Az orvos szerint a mostani helyzet akár elvezethet egy olyan egészségügyhöz, amit az orvosok sem akarnak. Nevezetesen ahhoz, hogy akinek van pénze, az időben megfelelő ellátáshoz jut, aki pedig szegény, az várakozhat, sorban állhat vagy nem is jut el időben orvoshoz. 

További részletek a Telex cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink