• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Két napnál többet várt otthon a koronavírustesztre

Lapszemle 2020.08.04 Forrás: hvg.hu
Két napnál többet várt otthon a koronavírustesztre

Bár a hivatalos statisztikák szerint nem állunk rosszul a koronavírussal folytatott harcban, de úgy tűnik, hogy a gyanús esetek tesztelése alatt ropog a rendszer.

Erős koronavírus-gyanúval hívták ki a mentőket a hvg.hu egyik olvasójához, de az Országos Mentőszolgálattól azt a tanácsot kapta, ha tünetmentes, menjen be a járványközpontba. A tesztig gyógyszereket sem mert neki felírni a háziorvosa. Az Emmi nem tagad, szerintük az otthoni teszteléseket logisztikai terv alapján végzik a külön erre a célra rendelkezésre álló mentőegységek.

Bár a hivatalos statisztikák szerint Magyarország nem áll rosszul a koronavírussal folytatott harcban, nagyon úgy tűnik, hogy a gyanús esetek tesztelése alatt is ropog a rendszer: a hvg.hu-t egy olvasója, János kereste meg azzal, hogy bár a ízlelésének és szaglóképességének elvesztése, illetve influenzaszerű tünetek megjelenése után a háziorvosa kért számára koronavírustesztet, végül önállóan kellett bemennie a Dévai utcai szűrőállomásra.

“Két hete kezdődtek a tüneteim. Július 24-re, péntekre már igazán lebetegedtem: hidegrázás, köhögés, ami után a levegőt is csak kapkodni tudtam. Vasárnap hívtam fel az ügyeletet, ahol azt mondták, szerintük COVID-gyanú, de nekik nincs jogosultságuk tesztet kérni, és érdeklődjek a 1820-as számon. Ott furán 'néztek' rám, hiszen ez egy központi szám, ahol a mentőt lehet kérni és a tesztelést, de ezt csak a háziorvos teheti meg elvileg. A következő hétfő (július 27.) délután 16:00-ig vártam, hogy megkezdődjön a háziorvosom rendelése, ő is kikérdezett, és kiderült, hogy az esetdiagnózis alapján gyanúsnak számítok, és jelezte, hogy kéri a tesztelésem. Mondta, hogy egy-két nap múlva kijönnek, és majd hívnak. Szerdán hívott fel egy kedves hölgy az OMSZ-től, aki közölte, hogy leterheltség miatt augusztus 1-ig biztos nem tudnak kijönni tesztelni, de ha tünetmentes vagyok, menjek be a Dévai utcai szűrőállomásra. Mivel ameddig nincs negatív tesztem, dolgozni sem mehetek, ráadásul antibiotikumot sem mertek felírni, végül gyalog indultam el a Dévaiba, hogy ne találkozzak senkivel” – mesélte János, akit végül leteszteltek az állomáson, az eredménye pedig szerencsésen negatív lett. Olvasónk még hangsúlyozta, hogy az OMSZ-től kezdve a személyzetig mindenki nagyon kedves volt, de ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mennyire vannak letesztelve a mentők, ha több, mint egy hétig kell várni egy otthoni tesztre.

Egy mentős forrásunk szerint ezekről egy átlagos mentős maximum pletykákat hall, mivel a teszteket külön egységek végzik, amelyekbe önként lehetett jelentkezni. Hogy ezekből mennyi van, arra pontos számot nem tudott mondani.

A kialakult helyzetről megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de csak utóbbi élt a válaszadás lehetőségével: a minisztérium nem tagadta, hogy történhetett ilyen, bár valamiért inkább a külföldi utazáshoz kapcsolódó információkat hangsúlyozták. “Az utóbbi napokban országosan átlagosan napi 1000 mintavételt végeztünk.

A feladat ellátásához pluszkapacitást veszünk igénybe (több, mint 30 egység), így az nincs hatással az alaptevékenységünkre” – áll a válaszban, kiemelve, hogy “az utazáshoz kapcsolódó, állami finanszírozású mintavételezés nem sürgősségi beavatkozás, az Országos Mentőszolgálat a beérkezett megrendelések számától függően, logisztikai terv alapján végzi a feladatot”.

 

Legolvasottabb cikkeink